Ad Code

Kάπνισμα και αθλητισμός...

 

Οι κίνδυνοι του καπνίσματος

Σε αντίθεση με δεκαετίες πριν, γνωρίζουμε πλέον πόσο επιβλαβές και εθιστικό είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα  έχει συνδεθεί με καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

Η νικοτίνη είναι το ψυχοδραστικό συστατικό του καπνού. Είναι ένα διεγερτικό φάρμακο που επιταχύνει τα μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Ενώ πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα (τοξικό αέριο) απελευθερώνονται επίσης όταν καίγεται ο καπνός.

Το παθητικό κάπνισμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για όποιον καπνίζει να το κάνει μακριά από παιδιά, μωρά και έγκυες γυναίκες.

Το να έχετε έναν σύλλογο που απαγορεύει το κάπνισμα στις τάξεις του, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατάτε όλους ασφαλείς και υγιείς.  Το κάπνισμα θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους χώρους. Μακριά από αθλητές, πόσο μάλλον όταν είναι παιδιά!

Οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι και οι αναπτυξιακές ακαδημίες πρέπει να αποτελούν εξαιρετικά πρότυπα, ειδικά για νεαρά μέλη ή οικογένειες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις τους. Γι' αυτό πολλοί σύλλογοι ήδη βλέπουν τη σημασία της προαγωγής της υγείας και της ευημερίας με τη μείωση του καπνίσματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για υλικό, φυλλάδια, αφίσες και ότι άλλο χρειάζεστε σχετικά με την ανάπτυξη και προώθηση της υγιούς πολιτικής του συλλόγου σας σε μέλη, γονείς ή φιλάθλους! 

Γιατί ο αθλητισμός και το τσιγάρο δεν συνδυάζονται ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κόψετε το τσιγάρο . Χωρίς να αναφέρουμε το κόστος.

Το κάπνισμα παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να λειτουργεί:

  • Οι πνεύμονές λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά και δεν μπορούν να απορροφήσουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μια χημική ουσία (μονοξείδιο του άνθρακα) που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος να πάρει οξυγόνο.
  • Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, και έτσι τα κάνει λιγότερο ικανά, ώστε να μεταφέρουν οξυγόνο όταν το σώμα καίει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
  • Επειδή το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο σε εκείνες τις περιοχές που το χρειάζονται όταν αθλούμαστε, τα άτομα που καπνίζουν τείνουν να έχουν λιγότερη αντοχή και δυσκολεύονται να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
  • Στην αρχή μπορεί να μην παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά, αλλά όσο περισσότερο καπνίζετε τόσο περισσότερο θα παρατηρήσετε την επίδρασή του τσιγάρου πάνω σας.

Το να σταματήσεις το κάπνισμα είναι η καλύτερη λύση!

 Γνωρίζατε πως σε όλο και περισσότερους αθλητικούς συλλόγους, υπάρχει ρήτρα στα συμβόλαια των αθλητών περί απαγόρευσης καπνίσματος;; 

Παθητικό Κάπνισμα.

Ο περιβαλλοντικός ή παθητικός καπνός τσιγάρου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Επομένως, ένα περιβάλλον χωρίς καπνό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε αποτελεσματική προστασία από το παθητικό κάπνισμα για τα μέλη, τους επισκέπτες και τους εθελοντές σας.

Κοινωνικά Πρότυπα.

Οι παίκτες και οι προπονητές δεν είναι απλώς ηγέτες των συλλόγων τους. Αποτελούν πρότυπα της κοινότητας.

Με την απαγόρευση ή τον περιορισμό του καπνίσματος, θα βοηθήσετε να κάνετε το κάπνισμα λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό. Αυτό μπορεί να συμβάλει άμεσα στη μείωση της  απορρόφησης του καπνίσματος από τους νέους.

Υποστηρίξτε όσους προσπαθούν να το  κόψουν.

Οι χώροι όπου απαγορεύτε το κάπνισμα δεν είναι μόνο ωφέλιμοι για τους μη καπνιστές, αλλά υποστηρίζουν και άτομα που προσπαθούν να το κόψουν. Όταν το κάπνισμα αντί για κοινωνικό μέσο γίνει μέσο απομόνωσης τότε θα υπάρχουν και περισσότεροι λόγοι να το κόψεις.

Διατηρήστε τους αθλητικούς χώρους καθαρούς!

Με καθορισμένους χώρους καπνίσματος, τα απορρίμματα περιορίζονται σε μικρότερο χώρο και μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα με σταχτοδοχεία και κάδους.  

Γνωρίζατε πως όταν πετάτε ένα τσιγάρο σε ένα γήπεδο που αθλούνται παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι εξαιρετικά πιθανό να βρουν την γόπα και να την πιάσουν ή ακόμα και να την βάλουν στο στόμα τους;

Αθλητικά πρότυπα.

Ως αθλητικά πρότυπα της κοινότητας, οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν την ευθύνη να προωθούν την υγιή συμπεριφορά στα μέλη και στους επισκέπτες.

Το να γίνετε ένας σύλλογος στον οποίο απαγορεύτε το κάπνισμα, είναι απόδειξη ότι νοιάζεστε για την υγεία και την ευημερία όλων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση νέων μελών.

Πινακίδες και αφίσες που προωθούν ένα περιβάλλον χωρίς τσιγάρο στέλνουν επίσης ένα μήνυμα για τις αξίες του συλλόγου σας.

 Αφίσα προγράμματοςΕπικοινωνήστε μαζί μας για να σας στείλουμε την δική σας αφίσα με το όνομα του συλλόγου σας !!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια