Ad Code

Όταν ο αθλητισμός παύει να είναι διασκέδαση ...





Η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό έχει πολλά θετικά επακόλουθα. Διδάσκει την ευγενή άμιλλα, την πειθαρχία, καθώς και τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποιος αυτά για τα οποία δουλεύει σκληρά για να πετύχει το στόχο του. Εντάσσει τη γυμναστική στη ζωή τούς, κάνει τα παιδιά να προσέχουν τον εαυτό τους και τη διατροφή τους και τον εν γένει τρόπος ζωής τους. 

Στα ομαδικά αθλήματα τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα.  Τα παιδιά διδάσκονται να αναλαμβάνουν ευθύνες, μαθαίνουν να μοιράζονται και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες. Αυτές συνήθως δημιουργούνται από το πόσο έντονο είναι το αίσθημα του ανταγωνισμού. Το λίγο άγχος βοηθάει τον αθλητή να αντιμετωπίσει μια πρόκληση αλλά το υπερβολικό άγχος αφαιρεί τη διασκέδαση και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση. 


Παράγοντες που δημιουργούν άγχος είναι η υπερβολική πίεση από γονείς και προπονητές για τη νίκη. Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει αρκετό άγχος στον αθλητή σχετικά με τον ανταγωνισμό τότε πρέπει να εστιάσουμε στην προσπάθεια και να έχουμε πάντα θετική στάση απέναντι του. Περιορίστε τις δραστηριότητες του παιδιού. Εάν το παιδί - αθλητής δεν θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα συζητήσετε μαζί του και η απόφαση να είναι δική του και σύμφωνα με τα δικά του θέλω. Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους: εστίαση στο παρόν αντί να ανυσηχειτε για το τι πρόκειται να συμβεί.  Θετικές σκέψεις. Φανταστείτε ότι βάζετε ένα πολύ όμορφο γκολ. Βαθιές ανάσες και μυϊκή χαλάρωση. Εστίαση στη ρουτίνα...

Έλεγχος των συναισθημάτων και μακριά από κακές και αρνητικές σκέψεις.  Συμβουλές για μείωση του άγχους πριν τον αγώνα. Καλό φαγητό και επαρκής ύπνος. Αποφυγή video games όσο είναι εφικτό. Διασκέδαση και χαλάρωση (μια βόλτα στην εξοχή ότι καλύτερο). Εστίαση στη συζήτηση με τους αθλητές πως κανείς δεν είναι τέλειος. Τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. 



Ο αθλητισμός έχει να κάνει με τη συνεχή προσπάθεια να παραμένουμε ενεργοί και να μην τα παρατάμε ποτέ. Να νιώθουμε περήφανοι για αυτό και συνεχώς να εξελισσόμαστε και σαν αθλητές και σαν άνθρωποι. 


Πάνω από όλα το θέμα είναι τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά να διασκεδάζουν και να περνάνε καλά. Αν έχουμε αυτό ως προτεραιότητα το παιδί θα μάθει να διαχειρίζεται το άγχος, που είναι φυσικό μέρος του ανταγωνισμού. 

Αν θέλετε να κάνετε ένα παιδί ευτυχισμένο δώστε του μια μπάλα ⚽⚽





Γιώργος Κυρίος

Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA A, Coerver Youth Diploma Level 1 & 2, Smart Football Level 1 & 2.

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Video Performance Analysis in Football από το Κέντρο Επιμόρφωσης Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορες Ακαδημίες ομάδων όπως οι ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, Ερμής Κορυδαλλού, Ατρόμητος Αθηνών, Α.Ο. Αγίου Ιεροθέου, Α.Σ. Άρη Πετρούπολης κ.α.

Τη φετινή σεζόν είναι Τεχνικός Διευθυντής στην Ακαδημία του Θριάμβου Χαϊδαρίου, ενώ από το 2018 είναι μέλος του τεχνικού team της Εθνικής Ενόπλων Ποδοσφαίρου.



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μπράβο Γιώργο! Εξαιρετικός! Συνέχισε να πρεσβεύεις αυτό που πολύ καλά γνωρίζεις. Η σωστή επιλογή προπονητή από τον γονιό είναι το ήμισυ της σωστής εξέλιξης του παιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή