Ad Code

Ελένη Δούδα | Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θίγει τα δικαιώματα των αποφοίτων μας!


 Την άποψή της για το νέο σχέδιο Νόμου που αφορά τον αθλητισμό κατέθεσε η κα Ελένη Δούδα, Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-11-2021) με αφορμή τη συμμετοχή της σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κο Λευτέρη Αυγενάκη ευχήθηκε με το νέο Σχέδιο Νόμου να υπάρξει η απόλυτη αναγνώριση των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

«Η διαβούλευση έληξε το σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει άρθρα, ρυθμίσεις και διατυπώσεις που υποβαθμίζουν το επίπεδο σπουδών του ΤΕΦΑΑ και θίγουν άμεσα θεσμοθετημένα δικαιώματα των αποφοίτων μας» ανέφερε η κα Δούδα. Παράλληλα, εξήγησε ότι τόσο με τα ψηφίσματα όσο και με τον προχθεσινό διάλογο με τον Υπουργό σε αυτά τα σημεία έδειξαν την αντίθεσή τους και την αντίδρασή τους. Όπως είπε η κα Δούδα ο χώρος της άθλησης, του αθλητισμού γενικότερα σε οποιαδήποτε μορφή ( είτε αφορά παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, είτε πρωταθλητισμό κι αθλητές, είτε ελεύθερα ασκούμενους ή άτομα τρίτης ηλικίας με ή χωρίς προβλήματα υγείας) του είναι επαγγελματικά ένας χώρος ιδιαίτερα ελκυστικός, δυναμικά μεταβαλλόμενος, ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, οπότε χρειάζεται την κατάλληλη εκπαίδευση και τις κατάλληλες επιστημονικές και παιδαγωγικές γνώσεις για να μπορεί ο εκπαιδευτής να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις απαιτήσεις.

«Με το νέο Σχέδιο Νόμου εισάγονται άρθρα και διατάξεις οι οποίες δεν προβλέπουν ο εκπαιδευτής να έχει την κατάλληλη Εκπαίδευση,έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο και διδάσκεται μέσα από τα ΤΕΦΑΑ και αυτό δημιούργησε τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις μας γι αυτό και η ανησυχία μας» είπε.

Όπως είπε η Κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ κάποιοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί δεν περνούν από τις πιστοποιήσεις που περνάει ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ένα ΑΕΙ. «Όπως πέρασε και η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. πριν δύο χρόνια και μάλιστα κατάφερε να αξιολογηθεί με 10 στα 10 σε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης πράγμα το οποίο αποτυπώνει το επίπεδο της ακαδημαϊκής κατάρτισης κι εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι φοιτητές μας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν ίσα μέτρα και σταθμά παρά βγαίνουν όλοι στον επαγγελματικό στίβο και διεκδικούν θέσεις αποφοίτων. Όλο αυτό δημιουργεί μια έμφυτη ανησυχία σε όλους τους κοσμήτορες και τους προέδρους για την επόμενη ημέρα των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και πόσο μάλλον εδώ στην ακριτική περιοχή. Εάν θα έχει κάποιος τη δυνατότητα να φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή ή σε κάποιους άλλους φορείς εκπαίδευσης με λιγότερο κόστος, με μικρότερο χρονικό διάστημα και να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, (ενν. τότε γιατί να επιλέξει το ΤΕΦΑΑ;) αυτό εγείρει θέμα βιωσιμότητας της επόμενης μέρας των Τμημάτων».

Σύμφωνα με την Κοσμήτορα ο κος Αυγενάκης τόνισε ότι δεν έχουν κανένα σκοπό ή πρόθεση να παραγνωρίσουν τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις ή να βλάψουν τα δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα. «Δεσμευτήκαμε την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουμε γραπτώς κάποιες προτάσεις» είπε η κα Δούδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ήδη έχουν στείλει κάποια ψηφίσματα και τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματισμού και Άσκησης όπου υπάρχουν οι απόψεις από όλα τα ΤΕΦΑΑ της χώρας και έχουν διατυπώσει ευκρινώς τις θέσεις επί των άρθρων του Νομοσχεδίου. «Τώρα ακόμη πιο αναλυτικά θα στείλουμε τις προτάσεις μας έτσι όπως έχει ζητήσει και ο Υπουργός για να γίνουν βελτιώσεις σε αυτά τα άρθρα» εξήγησε η κα Δούδα.

Σε ερώτηση για την τύχη των Προγραμμάτων « Άσκηση για Όλους» τα οποία υλοποιούνται από τους δήμους, από το 1982 έως σήμερα και απευθύνονται σε κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε ηλικίας ο Υπουργός, σύμφωνα με την κα Δούδα, δεσμεύτηκε ότι οι νέες διατάξεις δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των θεσμοθετημένων αυτών προγραμμάτων τα οποία ούτως ή άλλως είναι σε εξέλιξη η αναδιάταξη του πλαισίου λειτουργίας τους και θα συνεχίζουν να οργανώνονται και να υλοποιούνται αποκλειστικά από τους δήμους.

«Είναι ένα σημείο αιχμής αυτό για εμάς γιατί οι απόφοιτοι μας αποκλειστικά ασχολούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια υλοποιώντας και σχεδιάζοντας αυτά τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού που υλοποιούνται από τους ΟΤΑ σε κάθε Δήμο» κατέληξε η κα Δούδα σημειώνοντας ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος εθελοντική αιμοδοσία στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, όπως κάθε χρόνο, εδώ και 21 χρόνια και την επόμενη μέρα καθηγητές και φοιτητές θα πάρουν μέρος στο Santa Run του Δήμου Κομοτηνής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια