Ad Code

Ο Αθλητισμός δίνει στα κορίτσια τον χώρο να ορίσουν τον εαυτό τους!

 Παρόλο που οι γυναίκες αθλήτριες έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση σε αρκετά αθλήματα, τα κορίτσια εξακολουθούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό λιγότερο από τα αγόρια και είναι πιο πιθανό να τον εγκαταλείψουν. 

Σε μια έρευνα για τη νεολαία μεταξύ 7 και 17 ετών, η έκθεση Keeping Girls in the Game του Womens Sports Foundation διαπίστωσε ότι το 36,4% των κοριτσιών και το 45,6% των αγοριών ασχολούνταν με τον αθλητισμό, ενώ τα ποσοστά εγκατάλειψης ήταν 36% για τα κορίτσια και 30% για αγόρια.

Γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα; Οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη πρόσβασης και τις αντιλήψεις για το ποιος ανήκει στον αθλητισμό.

Η έρευνα της αναπληρώτριας καθηγήτριας του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα, Alaina Zanin, με την υποστήριξη από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αθλητισμού της ASU, ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους τα κορίτσια ανταποκρίνονται στα στερεότυπα και τους τρόπους που αυτοπροσδιορίζονται. Σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν:

Τα κορίτσια δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως αθλήτριες.

Σε μια μελέτη του 2019, η Zanin και η ομάδα της ζήτησαν από κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών να σχεδιάσουν τρεις εικόνες: έναν αθλητή, και στη συνέχεια, αφού τελειώσουν, ένα κορίτσι, και μετά τις ίδιες.

Η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα κοριτσιών που συμμετείχαν πρόσφατα σε ένα αθλητικό πρόγραμμα και μια άλλη ομάδα κοριτσιών που δεν είχαν συμμετάσχει στον αθλητισμό τον περασμένο χρόνο. Όταν τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν έναν αθλητή, τα κορίτσια που δεν είχαν συμμετάσχει πρόσφατα ξεκίνησαν να σχεδιάζουν μια ανδρική φιγούρα, οι περισσότερες τουλάχιστον. Κάποιες άλλες σχεδίασαν μια ανδρική φιγούρα ως αθλητή, μια φιγούρα με φόρεμα ή φούστα και μακριά μαλλιά ως το κορίτσι, και την εικόνα του εαυτού τους ως κάτι πιο κοντά στο κορίτσι από τον αθλητή.

«Τα κορίτσια δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως αθλητή μέχρι να μπορέσουν να έχουν αυτές τις αθλητικές εμπειρίες», δήλωσε η Zanin. Όμως, μόλις ασχοληθούν με ένα άθλημα, αρχίζουν να αναπτύσσουν ταυτότητες που περιλαμβάνουν τόσο το κορίτσι όσο και το να είναι αθλήτρια, χωρίς τα δύο να είναι αντιφατικά, εξήγησε.

Τα στερεότυπα του φύλου παραμένουν.

Τα κορίτσια εξακολουθούν να λαμβάνουν μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους συνομηλίκους τους, τους γονείς τους και άλλα σημεία, πως δεν μπορούν να είναι τόσο θηλυκές όσο και αθλητικές. είπε η Zanin.

Τα ίδια τα κορίτσια μπορούν να διαιωνίσουν την πεποίθηση ότι τα αγόρια ταιριάζουν καλύτερα στον αθλητισμό. Μια μελέτη του 2020 στην οποία ηγήθηκε η Zanin περιελάμβανε κορίτσια 14 και 15 ετών που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Όταν ρωτήθηκαν γιατί πιστεύουν ότι περισσότερα κορίτσια εγκαταλείπουν τον αθλητισμό από τα αγόρια, μερικά είπαν ότι τα κορίτσια νοιάζονται περισσότερο να περνούν χρόνο με φίλους και στα κοινωνικά μέσα από ότι τα αγόρια.

Τα παιδιά λαμβάνουν επίσης μικτά μηνύματα από τους γονείς. Στην αναφορά Keeping Girls in the Game, το ένα τρίτο των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσε την πεποίθηση ότι τα αγόρια είναι καλύτερα από τα κορίτσια στον αθλητισμό. Οι γονείς των νέων που δεν είχαν παίξει ποτέ κάποιο άθλημα, έτειναν στο ότι τα κορίτσια ήταν λιγότερο ανταγωνιστικά από τα αγόρια και ότι ο αθλητισμός είναι πιο σημαντικός για τα αγόρια από τα κορίτσια.

«Οι γονείς είναι οι πρωταρχικοί « φύλακες » της εισόδου των παιδιών τους στον αθλητισμό. Ως εκ τούτου, η στάση τους σχετικά με το φύλο και τον αθλητισμό μπορεί να επηρεάσει τον βαθμό στον οποίο ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συμμετοχή του παιδιού τους », δήλωσε η Karen Issokson-Silver, αντιπρόεδρος έρευνας και εκπαίδευσης στο Womens Sports Foundation. «Όταν τα κορίτσια δεν έχουν υποστήριξη από το σπίτι τους για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν στον αθλητισμό, λιγότερο πιθανό να κολλήσουν με αυτό εάν παίξουν, και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανό να δουν τον εαυτό τους ως μια αθλήτρια»

Τα κορίτσια εσωτερικεύουν αλλά και προκαλούν τα στερεότυπα.

Στην άσκηση με την ζωγραφική, όταν ένα κορίτσι σχεδίασε έναν αθλητή, έκανε ένα κορίτσι που χτυπούσε δύο αγόρια σε έναν αγώνα κολύμβησης. Εξήγησε, «Το κορίτσι είναι αστείο επειδή έχει κάνει προπόνηση και της λένε ότι δεν νομίζουν ότι μπορεί να πάει τόσο καλά. Είναι κορίτσι και κέρδισε τον αγώνα. Είναι σαν να «Βλέπω ότι θα μπορούσα να το κάνω». »Αυτή η εξήγηση δείχνει μια ένταση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αυτό το κορίτσι βλέπει τις γυναίκες αθλήτριες και τον τρόπο που οι άλλοι το κάνουν. «Παρουσίασε αυτήν την ένταση ζωγραφίζοντας μια αθλήτρια ως ηρωίδα της ιστορίας και αποδίδοντας σε αυτήν εναλλακτικά χαρακτηριστικά ταυτότητας», λέει η μελέτη.

Μια δεύτερη μελέτη με τα ίδια δεδομένα, που δημοσιεύθηκε το 2020, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια διαπραγματεύτηκαν πολυεπίπεδες ταυτότητες. Οι ταυτότητες είναι περίπλοκες και περιλαμβάνουν στρώματα όπως φυλή, τάξη και ταυτότητα φύλου, καθώς και συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, όπως αθλητικές ομάδες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αθλητικές εμπειρίες των κοριτσιών διευρύνουν τις δυνατότητές τους να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι κορίτσι και γυναίκα, είπε η Zanin. Για παράδειγμα, εάν ένα κορίτσι πει ότι δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα επειδή είναι κορίτσι, μπορεί να απαντήσει στον εαυτό της, ότι είναι κορίτσι και ότι μπορεί να τρέξει γρήγορα. Με τη διάδοση μηνυμάτων όπως αυτό, τα κορίτσια «θα ξανασκεφτούν τον εαυτό τους και τους άλλους, τι σημαίνει να είσαι κορίτσι και τι σημαίνει να είσαι αθλητής», εξήγησε. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε μια στερεότυπη εκδοχή για το τι σημαίνει να είσαι κορίτσι.

«Τα κορίτσια αντιμετωπίζουν τα στερεότυπα των φύλων σε πολλές πτυχές της ζωής τους, και  τα αντιμετωπίζουν συνεχώς. Ακόμα τα κορίτσια αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή είναι πολύ αθλητικές! Παρ 'όλα αυτά, τόσα πολλά κορίτσια είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα όρια που άλλοι όρισαν, αλλά έχουν αλλάξει για αυτά », είπε η Issokson-Silver.

Ένα μονοπάτι προς τα εμπρός.

Στη άσκηση με την ζωγραφική, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε κάποια μορφή αθλητισμού στο μέλλον. Ακόμα και τα κορίτσια που σχεδίασαν ανδρικές φιγούρες ως αθλητές είδαν τον αθλητισμό ως κάτι που ήθελαν να συμμετάσχουν.

Η μελέτη προτείνει ότι η παροχή περισσότερων ευκαιριών για τον αθλητισμό των νέων, η πρόσληψη περισσότερων γυναικών προπονητριών και η δημιουργία συστημάτων υποστήριξης θα επιτρέψουν σε περισσότερα κορίτσια να συμμετέχουν.

Αύξηση της πρόσβασης. Για πολλά παιδιά, τα δομικά εμπόδια παρεμποδίζουν τη συμμετοχή τους,  συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και του κόστους. Εάν τα κορίτσια δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, η ικανότητά τους να βλέπουν τον εαυτό τους ως αθλητή δεν έχει μεγάλη σημασία.

«Πρέπει να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό», είπε η Zanin. Η ύπαρξη λιγότερων σπορ και περισσότερων ψυχαγωγικών επιλογών για να δοκιμάσουν διαφορετικά αθλήματα μπορεί να βοηθήσει, ειδικά σε κοινότητες χωρίς πολύ αθλητική οργάνωση.

«Τα κορίτσια που έχουν πρόσβαση σε περισσότερους αθλητικούς πόρους (δηλαδή, διαθεσιμότητα αθλητικών προγραμμάτων κοινότητας ή και σχολείου, οικογενειακοί πόροι για να πληρώσουν την είσοδο, εξοπλισμό, μεταφορά) μπορεί να έχουν μια διαφορετική εμπειρία στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων λόγω φύλου, επειδή βιώνουν τη χαρά και το όφελος του αθλητισμού για τον εαυτό τους », σημείωσε η Issokson-Silver.

Από τη στιγμή που ο COVID-19 έκλεισε τα αθλητικά προγράμματα, οι ευκαιρίες για τα κορίτσια να συμμετάσχουν καθώς τα προγράμματα ανοίγουν σύντομα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές. «Μερικοί από τους μαθητές δεν έχουν καμία υποστήριξη στο σπίτι», είπε η Zanin. «Αυτά τα παιδιά χρειάζονται άλλους ενήλικες στη ζωή τους που τους ενθαρρύνουν».

Περισσότερες γυναίκες προπονήτριες. Στη μελέτη σχεδίασης, ορισμένα κορίτσια ανέφεραν συγκεκριμένους ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένων γονέων, φίλων, προπονητών και διάσημων αθλητών - για να εξηγήσουν τα σχέδιά τους. Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση σε πρότυπα στο άθλημα διευρύνει τις δυνατότητες των κοριτσιών να καθορίζουν τις ταυτότητες τους.

Το 2019, μόνο το 24% των προπονητών στον αναπτυξιακό αθλητισμό ήταν γυναίκες, από 28% που ήταν το 2014, σύμφωνα με την έκθεση State of Play 2020 του Aspen Institute Project Play.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν τα κορίτσια βλέπουν και έχουν εμπειρίες με γυναίκες προπονητές και γυναίκες αθλήτριες, είναι σε καλύτερη θέση να φανταστούν τη δική τους επιτυχία στον αθλητισμό. Βλέπουν ότι ανήκουν εκεί », είπε η Issokson-Silver.

Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά. Μεταξύ αυτών είναι ότι τα κορίτσια που παίζουν σπορ είναι πιο πιθανό να είναι ηγέτες, πιο πιθανό να τελειώσουν το πανεπιστήμιο και λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, είπε η Ζανίν. «Το επιχείρημά μου είναι ότι εάν τα κορίτσια μπορούν να αναπτύξουν ταυτότητες ως ενδυναμωμένες γυναίκες και αθλήτριες, θα είναι πιο ανθεκτικές απέναντι σε άλλες προκλήσεις και αποτυχίες». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια