Ad Code

Το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης στον αθλητισμό!

 Καθώς οι εταιρείες γίνονται πιο κοινωνικά υπεύθυνες, η αθλητική κοινότητα ωθείται στο να κάνει ακόμη περισσότερα. Αναμφίβολα, η τρέχουσα πανδημία έχει προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών ευκαιριών σε όσους έχουν πιο προσεκτική προσέγγιση για την «κοινωνική ευθύνη».

Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες μεταμόρφωσαν τα εργοστάσιά τους για να παράγουν αναπνευστήρες, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, απολυμαντικό χεριών και ούτω καθεξής, με μερικές από αυτές να δωρίζουν, αντί να πωλούν αυτά τα προϊόντα. Οι αθλητικοί σύλλογοι, παρόλο που έχουν πληγεί πολύ από την πανδημία, αντέδρασαν επίσης για να βοηθήσουν μέσω των φιλανθρωπικών κινήσεων. Η Ρόμα ήταν ένας από τους πρώτους συλλόγους που αντέδρασαν καθώς η πανδημία έπληξε την Ιταλία στην Ευρώπη. Μέσω του Ιδρύματος της Roma Cares, πλήρωσαν και παρέδωσαν χιλιάδες μάσκες προσώπου και μπουκάλια απολυμαντικού χεριών σε τοπικά νοσοκομεία, πριν ξεκινήσουν μια εκστρατεία GoFundMe με στόχο την συγκέντρωση 500.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Εξίσου. το Ίδρυμα Barça βοήθησε να πάρει υλικό στην Καταλονία και να το διανείμει σε διάφορα νοσοκομεία, οργανισμούς και επαγγελματίες υγείας.

Όλο και περισσότεροι αθλητές καταλαβαίνουν ότι έχουν το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα τους για να προκαλέσουν μια αλλαγή. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης του κορονοϊού, ο Μέσι έκανε μια δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για να μοιραστεί μεταξύ του Νοσοκομείου στην Καταλονία και ενός άλλου κέντρου υγείας στην Αργεντινή. Ο Τσάβι δωρίζει επίσης 1 εκατομμύριο ευρώ στο νοσοκομείο και ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, δωρίζει επίσης, 1 εκατομμύριο ευρώ για την παροχή ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα του. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Μερικοί αθλητές μπορεί να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, επειδή είναι συμβατική υποχρέωση, αλλά για πολλούς άλλους, είναι σαφώς ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή τους. Ο ολυμπιονίκης και θρύλος της κολυμβητής Mάικλ Φελπς, έδωσε μερικά από τα μεγάλα οικονομικά κέρδη του από τους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο σε φιλανθρωπίες. Επίσης, χρησιμοποίησε το μπόνους του 1 εκατομμυρίου από τον χορηγό του Speedo για να δημιουργήσει το δικό του ίδρυμα για την προώθηση της ασφάλειας των υδάτων, της υγιούς διαβίωσης και της κατάκτησης των ονείρων, όπως ανέφερε.

Η Σερένα Γουίλιαμς είναι επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όχι μόνο για τα χρήματα αλλά και χρόνο που επενδύει για τις 13 φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζει. Η Σερένα είναι πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF και βοήθησε στην οικοδόμηση σχολείων στην Αφρική, αγωνίστηκε κατά του καρκίνου του μαστού και με τη UNICEF συμβάλλει στην προώθηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών στην Ασία.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ένας ακόμα με μεγάλο ενδιαφέρον για να βελτιώσει τον κόσμο μέσο του μπάσκετ. Έχει χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάλληλη στιγμή στην καριέρα του για την εκστρατεία για την εκπαίδευση των παιδιών. Έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι για πάντα. Αλλά τα πράγματα που κάνουμε στις κοινότητες, τα πράγματα που κάνουμε στα γυμναστήρια, στα εργαστήρια υπολογιστών, θα διαρκέσουν. Όταν τελειώσω να παίζω μπάσκετ, μπορώ ακόμα να επιστρέψω σε μερικά από τα ίδια πάρκα και να δω τι μπορούσαμε να πετύχουμε εκείνη την ημέρα ».

Αθλητές ως ακτιβιστές!

Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι εκτιμούν πραγματικά την αυθεντικότητα και τη διαφάνεια και οι αθλητές έχουν γίνει μια εξαιρετική φωνή για να υποστηρίξουν σχετικά θέματα μέχρι το σημείο να γίνουν ακτιβιστές. Οι θαυμαστές τους, αναγνωρίζουν τη νομιμότητα και επιβραβεύουν αυτούς τους συλλόγους και τους αθλητές. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος βίωσε την παιδική φτώχεια, έκανε εκστρατεία για τα παιδιά στην Αγγλία για να μπορούν να έχουν δωρεάν γεύματα στο σχολείο. Ανάγκασε έτσι, τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει την πολιτική του στο σημείο που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα νέο «καλοκαιρινό ταμείο τροφίμων» 120 εκατομμυρίων λιρών για 1,3 εκατομμύρια μαθητές στην Αγγλία. Ο Ράσφορντ βοήθησε επίσης να συγκεντρωθούν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ώστε να έχουν φαγητό παιδιά σχολικής ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Πρόσφατα, η τενίστρια Ναόμι Οσάκα, χρησιμοποίησε το US Open ως πλατφόρμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας. Και με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αυξάνει την ευαισθητοποίηση των θαυμαστών της, αλλά και άλλων παικτών και της κοινότητας του τένις. Υπήρχε πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της κοινωνικής εμπλοκής και της πολιτικής διαμαρτυρίας, έτσι οι σύλλογοι πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των αιτίων που υποστηρίζουν οι παίκτες τους χωρίς να αποξενώσουν τις κυβερνήσεις, τους αθλητικούς ρυθμιστές και τους οπαδούς τους.

Ιστορικά, πολλοί αθλητές αγωνίστηκαν για διαφορετικές αιτίες. Γεννημένος στο Cassius Clay, ο Μοχάμεντ Αλί έφτασε στο Ισλάμ και υποστήριξε την πρόοδο των Αφροαμερικανών. Το 1966 αρνήθηκε να ενταχθεί στον στρατό καθώς ήταν ενάντια στον πόλεμο και βγήκε από την κατηγορία βαρέων βαρών του, χάνοντας τα καλύτερα του χρόνια.

Μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει στη διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους; Αυτό είναι μια δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί. Ωστόσο, η εξεύρεση τρόπου για να ξεκινήσουμε θα απαιτήσει ηγετικές μορφές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών υψηλού προφίλ. 

Ποιο το μέλλον για την κοινωνική ευθύνη!

Δεν προκαλεί έκπληξη καθόλου ότι οι αθλητές θέλουν να εκφράσουν τις ταυτότητες και τις αρχές τους και εκτός αθλητισμού. Είναι καιρός να δούμε αθλητές που μιλούν για το ποιοι είναι. Αλλά οι ενέργειές τους πρέπει να υποστηρίζονται από όλους τους συμμετέχοντες στον αθλητισμό, όχι μόνο από τους ίδιους τους αθλητές.

Η κοινωνική ευθύνη παίζει βασικό ρόλο όταν οι οικονομίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μπορεί να είναι δελεαστικό να μειωθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με φιλανθρωπική εργασία σε δύσκολες στιγμές, αλλά η κοινωνική δέσμευση είναι ένας εξέχων λόγος για την πίστη και πρέπει να προστατευθεί. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια