Ad Code

Δώστε ευκαιρίες σε νέους προπονητές!!


Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν θα είναι ο νέος προπονητής της Μπάγερν Μονάχου για τα επόμενα χρόνια. Ίσως του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο την τελευταία 20ετια. 

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν είναι αυτός που δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο, που δεν έχει ζήσει αποδυτήρια, που δεν έχει πατήσει λάσπες, που αποφοίτησε από το Sports Science της Γερμανίας και θεώρησε πως στα 25 του θα μπορεί να είναι βοηθός προπονητή σε ομάδα πρώτης κατηγορίας στην Γερμανία και στα 28 του ο πρώτος προπονητής.. Αν είναι δυνατόν, πως τα σκέφτηκε αυτά;; 

Είναι αυτός ο θρασύς νεαρός που τόλμησε και είπε πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και πλέον είναι 40% τακτική και 60% επικοινωνία. Μια δύο ασκήσεις όλοι μπορούν να βρουν.. 

Είναι αυτός που μαζί με μια σειρά νεαρών προπονητών από Γερμανία και Πορτογαλία διαπρέπουν στο ποδόσφαιρο χωρίς απαραίτητα να έχουν επαγγελματική καριέρα. 

Δεν θα αναλύσουμε ούτε θα πάρουμε θέση σε οποιαδήποτε κόντρα μεταξύ προπονητών. Απλά καλό είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και όχι αποκλεισμός ανθρώπων από επαγγελματικά δικαιώματα με δικαιολογίες καφενειακού επιπέδου. Αυτά διακωμωδεί το συγκεκριμένο κείμενο άλλωστε. Διαφορετικα θα λέγαμε ο Γιούλιαν πέτυχε ο Πίρλο απέτυχε.. τι έγινε αφού ήταν σούπερ σταρ;; 

Ο προπονητής πλέον δεν είναι ο άνθρωπος που απλά έστηνε μια προπόνηση ή έκανε έναν ωραίο εμψυχωτικό λόγο πριν από έναν αγώνα και ούρλιαζε στην προπόνηση. Είναι ο διαχειριστής ενός ανθρώπινου δυναμικού σε πολλά επίπεδα. 

Στην χώρα μας όμως δεν υπάρχει αυτή η λογική. Ακόμα και όταν βλέπουμε νέους Προπονητές που κατά καιρούς εμφανίζονται, τους αποβάλει το σύστημα. Οι ίδιοι και οι ίδιοι μόνο. 

Δεν θέλουνε τους νέους σε ενεργούς και μεγάλους ρόλους στον αθλητισμό μας. Παρά μόνο να υπάρχουν σε μικρές ακαδημίες για να βγάζουν τα δύσκολα, να παίρνουν ένα χαρτζιλίκι και να δικαιολογούνται κάπως οι δεκάδες σχολές τους. Μέχρι εκεί. Μετά θα αναλάβει ο παλιός, ο έμπειρος, αυτός που δεν διάβασε το ποδόσφαιρο στο βιβλίο και ας είχε παίξει απλά στο τοπικό. Λες και απαραίτητα όσοι σπούδασαν και διαβάζουν, κάνουν σεμινάρια δεν έπαιζαν και ποδόσφαιρο. Λες και το επάγγελμα του προπονητή είναι καθαρά εμπειρικό.. Αν είναι έτσι να το λένε από νωρίς στα νέα άτομα ώστε να μην ξοδεύουν εκαντοντάδες ευρώ για την εκπαίδευση και την βελτίωση τους. Αλλά τότε τους χρειάζεται το σύστημα.

Ο Γιούλιαν μας απέδειξε πως δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί του δόθηκαν οι ευκαιρίες να το αποδείξει. Χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως και αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας. Αυτό που πρέπει να ψάξουμε είναι η ισορροπία. Αυτό λείπει δυστυχώς και με τα κολλημένα μυαλά που υπάρχουν εκεί έξω αυτό δεν βλέπουμε και να αλλάζει. Δεν γίνεται να αναγνωρίζουμε πως το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό αλλά να το προσεγγίζουμε με αναχρονιστικές τακτικές. Απλά δεν γίνεται. 

Η Μπάγερν Μονάχου τόλμησε, το τοπικό της Ελλάδας όμως ακόμα απορρίπτει κάθε είδους συζήτηση πάνω στο θέμα... 

Δώστε επιτέλους ευκαιρίες στους νέους! 

Αλλά "αυτό το μαντρί αυτό το τυρί" για να μιλήσουμε στην γλώσσα σας! 

Ως τότε απλά ας συνεχίσουμε να λέμε πως το ποδόσφαιρο μας είναι μια χαρά και όλα καλά, απλά λίγο η διαιτησία είναι χάλια και βρήκαμε κάτι ταλεντακια από το πράσινο Ακρωτήρι που δοκιμάζουμε και φέτος κάναμε 24000 σεμινάρια για τους Έλληνες προπονητές και από την νέα χρονιά θα τρέξουν και τα προγράμματα για τα παιδιά και τον αθλητισμό και και και μπούρδες...

Ραντεβού στο Κόνφερενς λιγκ! 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια