Ad Code

Μαυρωτάς | Πιο ασφαλή τα γήπεδα για τους νέους από τις πλατείες

 


Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού κ. Μαυρωτάς τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του αναπτυξιακού αθλητισμού. Με δήλωση του τονίζει πως οι νέοι είναι πιο ασφαλείς στο γήπεδο με τεστ παρά στοιβαγμένοι σε πλατείες. 

Εικόνες βέβαια που βλέπουμε εδώ και μήνες αλλά τελευταία υπάρχει μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης που δικαιολογεί μια τέτοια δήλωση. Δηλώσεις ανάλογες όμως έχουμε ακούσει πολλές και ειδικά από άτομα που παίρνουν αποφάσεις, θέλουμε μόνο πράξεις. 

Αναλυτικά οι δήλωση του. 

«Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ζούμε μια εμπειρία που είχε 100 χρόνια να ζήσει ο πλανήτης μας. Εκτός από τα εκατομμύρια θανάτους, η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει τις ζωές όλων μας. Η επιστήμη «σπρίνταρε» και έχουμε σήμερα αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Όμως η COVID-19 ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Για να ξαναλειτουργήσουν ζωτικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποκτήσουμε νέες συνήθειες. Το συχνό testing, οι κανόνες αποστασιοποίησης και η χρήση μασκών θα είναι η νέα κανονικότητα για το επόμενο διάστημα. Στον Αθλητισμό το ζούμε ήδη εδώ και ένα εξάμηνο. Δοκιμάστηκε και φέρνει αποτελέσματα.

Από τον περασμένο Μάιο, η επάνοδος των επαγγελματικών πρωταθλημάτων έγινε με συνθήκες βασιζόμενες σε αυστηρά πρωτόκολλα. Εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος με μοριακά τεστ, κανόνες αποστασιοποίησης και διαχείρισης κρουσμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που ελήφθησαν. Και λειτούργησαν αποδεικνύοντας ότι με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο, ο Αθλητισμός μπορεί να επιβιώσει στην πανδημία.

Το κόστος όμως ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για να διαχυθεί αυτή η διαδικασία και προς τις ημιεπαγγελματικές και ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από τον Νοέμβριο όμως και από το 2ο lockdown, ο εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος, δηλαδή το εβδομαδιαίο τεστ, έγινε αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστούν οι προπονήσεις και οι αγώνες. Η εμφάνιση των οικονομικότερων και πιο άμεσων rapid tests έκανε πιο προσιτό ένα τέτοιο μοντέλο και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Τα επερχόμενα self-tests θα μπορέσουν να γενικεύσουν άνοιγμα ακόμα και σε κατηγορίες υποδομών όλων των αθλημάτων.

Η διαθεσιμότητα των τεστ μας έδωσε τη δυνατότητα σταδιακά ως ΓΓΑ να προτείνουμε το άνοιγμα εκτός από τις επαγγελματικές κατηγορίες και των ερασιτεχνικών κατηγοριών ομαδικών αθλημάτων, να ανοίξουμε τα κολυμβητήρια, να κάνουν προπονήσεις οι εθνικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα. Οι γιατροί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στο άνοιγμα του Αθλητισμού, γιατί υπήρχε η εντύπωση του Αθλητισμού της «παιδικής χαράς». Μην ξεχνάμε ότι στον Αθλητισμό απουσιάζει η χρήση μάσκας την ώρα της άθλησης, ενώ η αναπόφευκτη εγγύτητα και οι διαρκείς επαφές είναι έντονες. Αποτέλεσμα ήταν να βλέπουν στην αρχή τον Αθλητισμό ως μια εστία υπερμετάδοσης. Σιγά σιγά όμως, βλέποντας τα δεδομένα, δηλαδή, τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου με νούμερα, τη μελετημένη μείωση στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων αλλά και την διεθνή εμπειρία, πείστηκαν.

Πραγματικά, όταν ακούς ότι με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η ΓΓΑ από ομοσπονδίες και leagues, στα τεστ που γίνονται στον Αθλητισμό από 14/12/2020 (PCR και rapid), έχεις 217 θετικά σε σύνολο 44,437 τεστ, δηλαδή 0.49% θετικότητα, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα δουλεύει. Υπάρχουν δηλαδή οι διαδικασίες εκείνες με βάση τα πρωτόκολλα (τα οποία μάλιστα αυστηροποιήθηκαν από 12 Μαρτίου) ώστε τα κρούσματα γρήγορα να στεγανοποιούνται και να υπάρχει μια επαρκής παρακολούθηση της πανδημίας στο χώρο του Αθλητισμού. Εν τέλει, καλύτερα να έχεις τους νέους με τεστ και κανόνες στην πισίνα και στα γήπεδα παρά χωρίς τεστ και χωρίς κανόνες στις πλατείες.

Θεωρώ ότι η πετυχημένη εφαρμογή αυτού του μοντέλου στον Αθλητισμό (αυστηρά πρωτόκολλα, περιοδικός προληπτικός έλεγχος, σαφείς χωροταξικοί κανόνες αραίωσης, επιτήρηση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση), έπαιξε ρόλο στην απόφαση των ειδικών να το επεκτείνουν και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (σχολεία, χώρους εργασίας), εφόσον μάλιστα η άμεση πρόσβαση στο self-testing διευκολύνει την εφαρμογή του.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα δεν είναι να μην έχουμε νέα κρούσματα. Πάντα θα έχουμε και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τους επόμενους μήνες. Το ζήτημα είναι τα νέα κρούσματα να μπορούν γρήγορα να εντοπισθούν (η πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικά) και να «στεγανοποιηθούν» ώστε να μην πολλαπλασιάζονται. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται προληπτικός έλεγχος και αποτελεσματική διαχείριση κρουσμάτων. Όπως επίσης χρειάζεται αποτελεσματική εποπτεία ώστε να μην υπάρχουν «εξυπνάδες» και «κουτοπονηριές». Ο Αθλητισμός έδειξε ότι το σύστημα αυτό μπορεί να κερδίσει τον αγώνα. Τον αγώνα απέναντι στην πανδημία, διατηρώντας έστω και σε μερική λειτουργία κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια