Ad Code

Παιδικός αθλητισμός | Αργεί η επανεκκίνηση!

 Αυτήν την εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα και τις επικείμενες ελαφρύνσεις, με τις ελπίδες για άνοιγμα του παιδικού αθλητισμού για χαρμόσυνα νέα, μάλλον να αργεί πολύ ακόμα...


Εβδομάδα ανακοινώσεων ελευθεριών λοιπόν για την χώρα μας, η λογική με τα οριζόντια αλλεπάλληλα lockdown δείχνει πως δεν αποδίδει, και έτσι παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνομένων αλλάζει η κατεύθυνση των ειδικών. Τι συμβαίνει με τον παιδικό αθλητισμό και ποια θα είναι η πορεία του λοιπόν τις επόμενες ημέρες; 

Έχουμε πρόσφατα γράψει για τις πιθανές ημερομηνίες επανέναρξης του, και παρά τα δήθεν ρεπορτάζ που ακούσαμε όλοι μας πριν λίγες μέρες, τα σενάρια εκείνα παραμένουν και τα πιο πιθανά. Με δύο λόγια παιδικός αθλητισμός από τον Μάιο.  Εικασίες βέβαια που μακάρι να πέσουν έξω! Πώς όμως έρχονται αυτά τα δεδομένα; Αρχικά, να τονίσουμε πως οι ΕΠΣ που ήρθαμε σε επαφή δεν γνώριζαν κάτι περισσότερο από όσα γράφονται και στο διαδίκτυο, ενώ γενικά τα ρεπορτάζ και οι ερωτήσεις για τον παιδικό αθλητισμό είναι απειροελάχιστες. 

Οπότε μένουν κάποιες δηλώσεις τις οποίες απομονώσαμε και με βάση αυτές κρίνουμε πως ο παιδικός αθλητισμός θα είναι από τις τελευταίες δραστηριότητες που θα ανοίξουν! 

Πως όμως φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα να είναι κλειστός ο παιδικός αθλητισμός; Υπάρχουν κάποια δεδομένα που κοιτούν στην επιτροπή των ειδικών; Η απάντηση είναι όχι! 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βατόπουλου, μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων: "Τέτοια δεδομένα προφανώς δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν. Δεν μπορείς να υπολογίσεις πόσο τοις εκατό, συμβάλλει στη μετάδοση του ιού μια αθλητική δραστηριότητα, μια βόλτα ή μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδηγηθήκαμε στη λήψη οριζόντιων αποφάσεων που θα συνέβαλαν στον περιορισμό μετάδοσης του ιού".

Υπάρχουν στην Επιτροπή άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις για τον αθλητισμό καθώς πρόκειται για έναν επαγγελματικό – και όχι μόνο – χώρο με σημαντικές ιδιαιτερότητες; Η απάντηση είναι πάλι όχι! 

Υπάρχουν απλά κάποιες συναντήσεις ή "συνεργασίες" με το υφυπουργείο αθλητισμού και ομοσπονδίες, οι οποίοι απλά ένα λευκώ έχουν δώσει τα κλειδιά στην επιτροπή. 

Σε ποια θέση προτεραιότητας βρίσκεται ο παιδικός αθλητισμός; Η απάντηση εδώ είναι: Στο τέλος!

Όπως έχουν αναφέρει και ο κ. Χαρδαλιάς " ο παιδικός αθλητισμός θα ανοίξει μετά την εστίαση" ενώ το ίδιο έχουν αναφέρει και οι κύριοι Εξαδάκτυλος και Βατόπουλος, με τον τελευταίο να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν γνωρίζω αν ο αθλητισμός θα βρίσκεται στα θέματα συζήτησης, αυτό που προέχει είναι να αξιολογήσουμε την κατάσταση που υπάρχει σε όλη τη χώρα". 

Επιπλέον, υπάρχει η λογική της αναλογικότητας στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. "Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει και η αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορείς να ανοίξεις κάτι, αν δεν ανοίξουν πολλά πράγματα. Θα βγουν οι μαγαζάτορες να διαμαρτυρηθούν «γιατί όχι εμείς». Δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει μοίρασμα των βαρών".

Πρόσφατα ο υφυπουργός αθλητισμού σαν ένας απλός πολίτης, δήλωσε πως ο παιδικός αθλητισμός πρέπει να ξεκινήσει μαζί με τα σχολεία, δείχνοντας άγνοια για κάτι πιο συγκεκριμένο. Γιατί όμως ενώ τα σχολεία ήταν για πολλές ημέρες ανοιχτά, ο παιδικός αθλητισμός δεν λειτουργούσε; Η απάντηση από την επιτροπή είναι η εξής: 

«Η συγκεκριμένη απόφαση σχετιζόταν με το χρόνο έκθεσης τον παιδιών στον κίνδυνο. Άλλος βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει όταν αθλείσαι στο προαύλιο του σχολείου για μία ή δύο ώρες, και άλλος βαθμός όταν προστεθούν σε αυτό το διάστημα άλλες δύο ώρες προπόνησης σε έναν σύλλογο. Όσο αυξάνεται ο χρόνος επαφής με άλλους ανθρώπους, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος μετάδοσης του ιού. Επειδή, λοιπόν, εκείνη την περίοδο κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας των σχολείων – γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο τα σχολεία είναι τα τελευταία που θέλει να κλείνει οποιαδήποτε χώρα – περιορίσαμε το χρόνο έκθεσης με τον περιορισμό των υπόλοιπων δραστηριοτήτων».

Με βάση λοιπόν τις προτεραιότητες και τις ελάχιστες δηλώσεις για να καταλάβουμε την λογική της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο παιδικός αθλητισμός, θα πρέπει να περιμένει αρκετά ακόμα... 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια