Ad Code

Τα παιδιά κάτω των 12 δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά και tablet.

 Ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέουσα προσοχή είναι η χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά.


Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές απόψεις από ιατρούς και ψυχολόγους οι οποίοι επισημαίνουν πως πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη λανθασμένη χρήση των συσκευών.

Πριν είκοσι χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν κινητά τηλέφωνα. Πολύ λίγοι είχαν έναν υπολογιστή στα σπίτια τους και αν είχαν ήταν αποκλειστικά για τους ενήλικες.

Με την αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας η χρήση κινητών έχει γίνει σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής ακόμα και των παιδιών μας. Τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν ποτέ ότι υπήρξε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά, ipads και άλλες συσκευές και δεν έχουν βιώσει τι σημαίνει να παίζουν έξω χωρίς να έχουν τεχνολογία.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς σε ένα παιδί το tablet ή το κινητό όταν τα ζητήσει. Όμως οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να μη δίνουν στα παιδιά τους κινητά ή tablets κυρίως όταν είναι κάτω των 12 ετών. Παρακάτω θα δείτε τι μπορεί να συμβεί στα παιδιά που χρησιμοποιούν πολύ συχνά την τεχνολογία.

Αυξημένη επιθετικότητα. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και βίντεο που επαινούν την επιθετικότητα, κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα παιδιά και να γίνουν με τη σειρά τους επιθετικά.

Αυξημένη εξάρτηση. Η συχνή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση όπως γίνεται και με τα τυχερά παιχνίδια.

Προβλήματα συγκέντρωσης. Η χρήση κινητών ή tablet από παιδιά σημαίνει ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολλαπλές μορφές ψυχαγωγίας. Αυτό μπορεί να τα κάνει αν αποσπούνται πιο εύκολα και να αναπτύσσουν μια αδυναμία στην προσοχή.

Επηρεάζονται οι κοινωνικές σχέσεις. Η αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών από την τεχνολογία καταστρέφει την ανάπτυξη των προσωπικών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Έκθεση στην ακτινοβολία. Το κεφάλι ενός παιδιού έχει διπλάσια ικανότητα να απορροφά την ακτινοβολία και ο μυελός των οστών απορροφά δέκα φορές την ακτινοβολία σε σχέση με έναν ενήλικα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις επιπτώσεις όταν χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο, γνωρίζουμε όμως ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών.

Αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και της αύξησης του δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά και εφήβους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλος βαθμό στο γεγονός ότι όσο περισσότερες ώρες τα παιδιά δαπανούν για την τεχνολογία, τόσο πιο πολύ κάθονται και δεν ασχολούνται με δραστηριότητες που τα κρατούν ενεργά.

Επηρεάζεται η ψυχολογία τους. Γενικά όσο περισσότερο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα κινητά και τα tablets τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν πνευματικές και συναισθηματικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή να έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Προβλήματα στάσης. Καθώς τα παιδιά δαπανούν όλο και περισσότερες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό παρατηρείται μια άσκημη στάση του σώματος και μυοσκελετικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια