Ad Code

'Ηξερες ότι: Τοπ 10 αθλητισμός και Αρχαία Ελλάδα

 «Άμιλλα είναι η τάση να φτάσεις κάποιον που θαυμάζεις ή και να τον ξεπεράσεις, χωρίς να αισθάνεσαι φθόνο αν ο άλλος σε ξεπερνάει». Αριστοτέλης

1. H λέξη «αθλητήρ», δηλαδή «αθλητής», εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια. Προέρχεται από τη λέξη «άθλος», που σημαίνει τον κοπιαστικό αγώνα που καταβάλλει κάποιος για να πετύχει το σκοπό του. Έτσι, ο αθλητής είναι αυτός που καταπιάνεται συνεχώς με άθλους, αθλήματα και αγωνίσματα.

2. Στην Ολυμπία, κοντά στην παλαίστρα, βρέθηκαν κατάλοιπα από μια αρχαία δεξαμενή με μήκος 24 μ., πλάτος 16 μ. και βάθος 1,60 μ. Τη δεξαμενή αυτή υδροδοτούσαν από τον Κλαδέο ποταμό και πιθανόν τη χρησιμοποιούσαν ως πισίνα για να εξασκούνται στην κολύμβηση.

3.Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν απλώς να κολυμπούν αλλά και να κάνουν καταδύσεις! Από βράχους, αλλά και ειδικές κατασκευές, πραγματοποιούσαν βουτιές με τεχνικές αντίστοιχες των σημερινών.

4.Με την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξαπλώθηκε το πνεύμα του αθλητισμού σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Έτσι, αγώνες με ονομασίες όπως Ισολύμπια και Ισοπύθια ιδρύθηκαν στα βάθη της Ασίας.

5. Ο Πλάτων πίστευε ότι τα τρία πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή είναι η υγεία, το κάλλος (ομορφιά) και η δύναμη στο δρόμο. (Νόμοι, Α, 6). Μάλιστα, είχε συμμετάσχει στα Ίσθμια και είχε ανακηρυχτεί νικητής στο άθλημα της πάλης.

6. Στα Πύθια, ο Φάυλος πήδηξε 17 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με αποτέλεσμα να υπερβεί το μήκος του σκάμματος. Τότε δημιουργήθηκε η γνωστή σε όλους μας έκφραση «υπερέβη τα εσκαμμένα», που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα για να δείξουμε ότι κάποιος ξεπερνάει τα όρια.

7.Ένας από τους πιο διάσημους δρομείς της αρχαιότητας ήταν ο Λάδας από την πόλη του Άργους, ο οποίος, όπως έγραψε ο Παυσανίας, έτρεχε τόσο ελαφρά που δεν άφηνε κανένα ίχνος στο χώμα!

8.Κοντά σε αρχαία γυμνάσια και παλαίστρες βρέθηκαν δεξαμενές που οι αθλητές χρησιμοποιούσαν για να κολυμπούν.

9.Οι θεατές έπρεπε να παρακολουθούν τους αγώνες «ασκεπείς», δηλαδή χωρίς καπέλο, ακόμα και όταν είχε αφόρητη ζέστη. Ίσως να θεωρούσαν ότι ήταν ένδειξη ευσέβειας το να μην φορούν καπέλο στους ιερούς αγώνες.

10.Οι Ρωμαίοι κατάφεραν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στα Ίσθμια τον 3ο αι. π.Χ. αφού προηγουμένως «απέδειξαν» πως είχαν και εκείνοι ελληνική καταγωγή!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια