Ad Code

Πως να χτίσουμε μια ανθεκτική ομάδα



Η πίεση για να είναι ανθεκτικές οι ομάδες είναι πιο επείγουσα από ποτέ, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στόχους και ορόσημα. Οι ηγέτες των ομάδων, πρέπει να υποβάλουν μερικές δύσκολες ερωτήσεις για να καθορίσουν εάν οι ομάδες τους έχουν αυτό που χρειάζεται για να χαρακτηριστούν ως πραγματικά ανθεκτικές.

Υπάρχουν τέσσερα κρίσιμα χαρακτηριστικά των ανθεκτικών ομάδων: ειλικρίνεια, επινοητικότητα, συμπόνια και ταπεινότητα

Ειλικρίνεια: Η ομάδα σας μπορεί να έχει ανοιχτό, ειλικρινές διάλογο και σχόλια μεταξύ των μελών της; Οι ανθεκτικές ομάδες είναι σε θέση να μιλούν με αλήθειες μεταξύ τους, προκειμένου να εντοπίσουν και να λύσουν συλλογικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Επινοητικότητα: Όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις ή προβλήματα, μπορεί η ομάδα σας να συνεργαστεί για να δημιουργήσει δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις; Οι ανθεκτικές ομάδες ανακάμπτουν από τις αποτυχίες και καλωσορίζουν τις νέες προκλήσεις. Αφιερώνουν την ενέργειά τους σε λύσεις και παραμένουν επικεντρωμένοι στα αποτελέσματα ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Συμπόνια και ενσυναίσθηση: Τα μέλη της ομάδας σας ενδιαφέρονται πραγματικά ο ένας για τον άλλο και μοιράζονται τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία; Οι ανθεκτικές ομάδες αποτελούνται από άτομα που ενδιαφέρονται βαθιά και πραγματικά. Η ανθεκτικότητα εκφράζεται συχνά σε βαθιά δέσμευση να «αναβαθμίσει» την ομάδα παρά να αναζητήσει ατομική αναγνώριση ή επιτυχία.

Ταπεινότητα: Μπορεί η ομάδα σας να ζητήσει και να δεχτεί βοήθεια από άλλα μέλη της ομάδας; Οι ανθεκτικές ομάδες είναι πρόθυμες να παραδεχτούν όταν ένα πρόβλημα έχει γίνει πολύ δύσκολο και να ζητήσουν βοήθεια, είτε από κάποιον άλλο στην ομάδα είτε από κάποιον άλλο στον οργανισμό. Δεν κρύβουν τους αγώνες τους αλλά υποκύπτουν στην ευθύνη της ομάδας για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την εξεύρεση λύσεων.

Εάν αυτές είναι μερικές από τις βασικές ιδιότητες και αξίες μιας ανθεκτικής ομάδας, αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε εάν η ομάδα σας πάσχει από έλλειμμα ανθεκτικότητας.

Η ανθεκτικότητα απαιτεί ένα επίπεδο αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης που μπορεί να μην έρχεται φυσικά σε όλα τα μέλη της ομάδας. Οι ηγέτες πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση των ομάδων τους, να εντοπίσουν αδύναμα σημεία και, στη συνέχεια, να παράσχουν στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας να σπάσουν τα εμπόδια και να χτίσουν θεμέλια εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αυτογνωσίας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές πρακτικές που μπορεί να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ομάδας σας, ακολουθούν ορισμένες που προτείνουμε:

Διαλλείματα ειλικρίνειας: Ψυχολογική ασφάλεια - η πεποίθηση ότι οποιοδήποτε μέλος της ομάδας μπορεί να μιλήσει χωρίς συνέπειες - είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανθεκτικών ομάδων. 

Ανεξάρτητοι παρατηρητές: Για να βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας να υιοθετήσουν ειλικρινείς αξιολογήσεις της εργασίας τους, οι ανθεκτικοί ηγέτες καλούν εξωτερικούς εμπειρογνώμονες να προσφέρουν μια αντικειμενική προοπτική σε θέματα / δυναμική της ομάδας.

Ιστορίες ζωής: Για την ενίσχυση της συμμετοχής, της εμπιστοσύνης και της εμπλοκής, οι ηγέτες ανθεκτικών ομάδων συχνά ενθαρρύνουν τα μέλη της ομάδας να χαρτογραφήσουν το ταξίδι της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών και χαμηλών σημείων, και να μοιραστούν τις καλύτερες στιγμές με την υπόλοιπη ομάδα. Όντας ευάλωτοι, η ομάδα δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η συμπόνια και η ταπεινοφροσύνη είναι ευπρόσδεκτες.

Ιδιωτικές προκλήσεις ή ανησυχίες: Οι ανθεκτικές ομάδες εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους μεταξύ τους. Για να χτίσουν εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, οι ηγέτες πρέπει να διευκολύνουν αυτήν τη διαδικασία και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παραδεχτούν τους φόβους ή τις προκλήσεις της σχέσης και να καλέσουν την ομάδα για λύσεις.

Για παράδειγμα, ένας διαμεσολαβητής μπορεί να ζητήσει από κάθε μέλος της ομάδας να εκφράσει τα συναισθήματά του για την κατάσταση της ομάδας και ποια προβλήματα υπάρχουν. Ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να ενθαρρύνει τα μέλη της ομάδας να «κατέχουν» το ρόλο τους σε τυχόν υπάρχοντα προβλήματα και να μην καταφεύγουν σε κατηγορίες άλλων συμπαίκτων.

Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε: Οι ηγέτες πρέπει να αποδεικνύουν τακτικά ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την πρόοδο που σημειώνει η ομάδα, κάνοντας ερωτήσεις για να κατανοήσουν τα υποκείμενα ζητήματα.

Αλλά η ερώτηση είναι μόνο η μισή εξίσωση: Οι ανθεκτικοί ηγέτες πρέπει επίσης να ακούσουν προσεκτικά τις απαντήσεις που λαμβάνουν από τα μέλη της ομάδας. Εδώ θα αποκαλυφθεί ένα έλλειμμα ανθεκτικότητας.

Έλεγχοι επιπέδων θερμότητας για την ομάδα: Στην αρχή κάθε συνάντησης, ζητήστε από όλους να δηλώσουν τα επίπεδα ενέργειας σε κλίμακα από μία (χαμηλή) έως πέντε (υψηλή). Αυτή η απλή και γρήγορη άσκηση που θα καθορίσει γρήγορα αν υπάρχει κάποιος που χρειάζεται προσοχή ή είναι έξω από το κανονικό εύρος κόπωσης και απογοήτευσης.

Δέσμευση για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας του άλλου: Αυτό το αποκαλούμε «συνύψωση» Είναι σημαντικό να καθιερώσουμε σαφείς και ξεκάθαρες προσδοκίες σχετικά με την ενότητα της ομάδας και την ομότιμη υποστήριξη. Οποιοσδήποτε δισταγμός ή απροθυμία να βοηθήσουμε έναν συνάδελφο που αγωνίζεται είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να απαιτηθούν βαθύτερες παρεμβάσεις.

Τελικά, η ανθεκτικότητα της ομάδας είναι παρόμοια με μια μπαταρία. Πρέπει να αποκαθίσταται και να επαναφορτίζεται τακτικά. Ομάδες που εφαρμόζουν μέτρα για να το κάνουν αυτό θα διαπιστώσουν ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και - το πιο σημαντικό - είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε πρόκληση σε όλη την πανδημία και πέραν αυτής. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια