Ad Code

Κάνοντας τον αθλητισμό ελκυστικό για τα παιδιά

 Τα παιδιά χρειάζονται σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα καθώς η άσκηση οδηγεί σε βελτιωμένη σωματική και συναισθηματική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός συμβάλλει επίσης σε υψηλότερους βαθμούς και στην ακαδημαϊκή πορεία και διδάσκει στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα που θα τους βοηθήσουν στο χώρο εργασίας. Πολλές ακαδημαϊκές αναφορές επισημαίνουν πώς ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτήρα και να μάθουν σημαντικές κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες για την επίλυση προβλημάτων, ανθεκτικότητα, επιμονή, αυτοπεποίθηση και πνεύμα συνεργασίας. Μια ομάδα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν συνεργαστεί, οπότε ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά αυτό το σημαντικό μάθημα. Πρέπει να συνεργαστείς για να την επίτευξη ενός στόχου.

Μερικά παιδιά ενδιαφέρονται για τη σωματική τους δραστηριότητα, ενώ άλλα δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον. Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν ένα άθλημα που απολαμβάνουν όταν έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αθλημάτων. Επίσης, πολλοί μαθητές θεωρούν ότι απολαμβάνουν τα περισσότερα αθλήματα που τους δίνουν την ευκαιρία να ανταγωνίζονται ατομικά και όχι ως ομάδα. Στα αθλήματα όπως ο στίβος ή η κολύμβηση, οι αθλητές μπορούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τους χρόνους και τις αποδόσεις τους χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μέλη μιας ομάδας και να αποφύγουν αυτήν την πίεση. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό στόχο ή προσανατολισμό όταν συμμετέχει σε ένα άθλημα.

Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται πιεσμένα όταν ακολουθούν ένα άθλημα που δεν τους ενδιαφέρει. Άλλα αισθάνονται πιεσμένα να επικεντρωθούν σε ένα μόνο άθλημα, το οποίο μπορεί να έχει περιορισμούς τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά ενσωματώνουν την άσκηση στη ζωή τους. Οι γονείς, τα σχολεία και οι σύλλογοι πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν το πάθος τους, αντί να προσπαθούν να το καθορίσουν. Το κλειδί είναι δύο λέξεις: Διασκέδαση και ενθάρρυνση 

Δίκαιο παιχνίδι

Με τον αθλητισμό, τα παιδιά μαθαίνουν για αθλητικότητα, σεβασμό, πειθαρχία. Μαθαίνουν να συγχαίρουν άλλους για την προσπάθεια και τις νίκες τους. Μαθαίνουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά και να εκτιμούν την προσπάθεια των άλλων. Μαθαίνουν να σέβονται τον αντίπαλο και να προσπαθούν σκληρά για να επιτύχουν. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν ο αθλητισμός απαιτεί περισσότερο χρόνο. Είναι γνωστό ότι το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τα οργανωμένα αθλήματα μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Είναι μια εποχή που το σχολείο και άλλα ενδιαφέροντα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και τα παιδιά δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τόσες πολλές ώρες για προπόνηση. Εδώ είναι όπου η οικογένεια παίζει έναν βασικό ρόλο για να ενθαρρύνει τον αθλητισμό ως διασκέδαση.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς αναρωτιούνται αν ο αθλητισμός είναι καλή ιδέα όταν τα παιδιά τους δεν έχουν χρόνο για τις διάφορες εργασίες τους. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: μακροπρόθεσμα, τα οφέλη υπερτερούν των ενοχλήσεων και προετοιμάζουν τα παιδιά να υπερέχουν εντός και εκτός γηπέδων. Ένα ακόμα όφελος είναι πως τα παιδιά που συμμετέχουν στον αθλητισμό γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά της ηλικίας τους. Τέτοια παιδιά έχουν συνήθως καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.

Η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Ο πρωταρχικός στόχος των γονέων και των προπονητών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν την επιτυχία στον αθλητισμό για να τους κάνουν να νιώσουν πολύτιμοι και επιθυμητοί. Οι σπουδαίοι παίκτες όμως, αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα όπου δεν φοβούνται τα λάθη, όπου ενθαρρύνονται να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν, και γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης. Όταν παρακολουθείτε επομένως, τα παιχνίδια του παιδιού σας, είτε ευθυγραμμιστείτε θετικά μετά από το παιχνίδι είτε μην πείτε τίποτα. Φωνάζοντας στα παιδιά δεν θα βοηθήσει καθόλου.

Υπενθυμίζεται εδώ, στους προπονητές και τους γονείς ότι ενώ η ήττα πονάει, η αποτυχία δεν πρέπει πάντα να γίνεται αντιληπτή σαν μια αρνητική κατάσταση. «Αν θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διάφορες αντιξοότητες που θα συναντήσουν». 

Κάθε παιδί μπορεί να είναι καλό σε ένα άθλημα ή σε κάποιο άλλο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τα αθλήματα που είναι κατάλληλα για κάθε παιδί και να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να «παίζουν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια