Ad Code

Γιατί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σταματά τα Χριστούγεννα;


   Ευρωπαίοι οπαδοί του ποδοσφαίρου αναρωτιούνται το ίδιο κάθε Χριστούγεννα. Γιατί δεν υπάρχουν αγώνες; Μια περίοδος διακοπών, ευκαιρία για στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, φαίνεται σαν η τέλεια ευκαιρία να προσελκύσει τους οπαδούς στο γήπεδο. Το μπάσκετ δεν σταματά και στην άλλη πλευρά του ωκεανού, το NBA παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα αγώνων. Και όμως μόνο η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, από όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παίζει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

   Υπάρχει σαφώς ένας πολιτιστικός και παραδοσιακός λόγος. Στις 26 Δεκεμβρίου είναι η Boxing Day στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ημερομηνία διακοπών που σχετίζεται με δώρα, συναντήσεις φίλων και αγορές, η οποία γιορτάζεται για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το ποδόσφαιρο κατόρθωσε να κατακτήσει τη θέση του αυτήν την ημέρα ως το κορυφαίο άθλημα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας παράδοση για τα τέσσερα κορυφαία αγγλικά πρωταθλήματα, Premier League, Championship, League 1 και League 2 να παίζουν εκείνη την ημέρα. Μάλιστα για το 2019, υπήρξε 97% πληρότητα στα γήπεδα, κάτι που δείχνει και την προσμονή των φιλάθλων για αυτήν την ημέρα.

   Πολλοί προπονητές των άλλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων ενδιαφέρονται πάντα για την Boxing Day, και αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να μετακινήσουν το χειμερινό διάλειμμα των παικτών τους σε άλλες ημερομηνίες και να επιτύχουν κάτι ανάλογο με την Αγγλική Boxing Day. Η πιο σοβαρή προσπάθεια να μιμηθεί αυτή, έγινε από την Ιταλική Serie A το 2018. Η ομοσπονδία τους εξήγησε ότι το εμπνεύστηκαν από το αγγλικό μοντέλο και από μια προηγούμενη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος με τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, η οποία ήταν επιτυχημένη. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό, τι αναμενόταν, η προσπάθεια αυτή δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον ή την παρουσία που αναμενόταν από τις δημόσιες αργίες. Τα στάδια είχαν λιγότερη προσέλευση από ότι σε έναν κανονικό αγώνα πρωταθλήματος, το τηλεοπτικό κοινό ήταν φτωχό και η απόδοση των παικτών δεν είχε καμία βελτίωση, ως προς την διάθεση τους.. Τρεις μήνες αργότερα, η Serie A ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο διάλειμμα των δύο εβδομάδων.

   Σε έκθεση της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως το ποδόσφαιρο της Boxing Day δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας τις πολιτιστικές διαφορές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι Άγγλοι οπαδοί έχουν μια μακρά παράδοση ποδοσφαίρου Χριστουγέννων, οι Ιταλοί συνηθίζουν να συναντούν φίλους και την οικογένεια για τα Χριστούγεννα και δεν συνηθίζουν να έχουν το ποδόσφαιρο ως μέρος της διασκέδασης τους. Τα ταξίδια σε οικογενειακά σπίτια, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα, κάνουν επίσης τους οπαδούς να βρίσκονται μακριά από τα στάδια των ομάδων που υποστηρίζουν. Όπως θα εξηγούσε οποιοσδήποτε ειδικός μάρκετινγκ, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο και ακριβό, από το να προσπαθείς να αλλάξεις την ανθρώπινη νοοτροπία. Και το να κάνεις τους μη Άγγλους Ευρωπαίους να συμπεριλαμβάνουν το ποδόσφαιρο στις χριστουγεννιάτικες προτεραιότητές τους είναι σίγουρα ένα. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει επίσης κάτι που δεν υπάρχει στη Serie A, το οποίο είναι ο πλήρης έλεγχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την εγχώρια αγορά, και ένα κοινό που ήταν ιστορικά υψηλό στην Boxing Day. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί μέτρησης σημειώνουν ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος κατά την οποία το τηλεοπτικό κοινό είναι αρκετά μειωμένο ανεξαιρέτως προγράμματος.

   Στην ιταλική έκθεση υπήρχε επίσης ένα άλλο ζήτημα για το οποίο οι προπονητές των συλλόγων του Αγγλικού πρωταθλήματος διαμαρτύρονται συχνά. Η αποτροπή των παικτών από το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή τους. Οι Ιταλοί έπαιξαν άσχημα στο γήπεδο. Ο Louis Van Gaal, στην περίοδο του ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν πολύ επικριτικός για τον αριθμό των χριστουγεννιάτικων αγώνων κατά τη διάρκεια της Boxing Day. Ήταν αδύνατο να κερδίσει η ομάδα του, όλους τους αγώνες, γιατί οι παίκτες είχαν εξαντληθεί μέχρι το τέλος της σεζόν. 

   Επομένως, όχι μόνο είναι δύσκολο, αλλά μπορεί επίσης να είναι αντιπαραγωγικό για την κατάσταση των αθλητών και με φτωχά οικονομικά αποτελέσματα, να έχεις ποδόσφαιρο τα Χριστούγεννα όταν δεν ήταν στην παράδοση της χώρας να διεξάγονται αγώνες. Το 2020 είδαμε μια μοναδική παραλλαγή στην Ισπανική LaLiga και στην Πορτογαλική Primeira Liga, οι οποίες συμφώνησαν να συνεχίσουν τους αγώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων λόγω του κορονοϊού. Δεν είναι επομένως μια προσπάθεια, όπως της Serie A, να μιμηθούν την Boxing Day. Ούτε τα δεδομένα του κοινού επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς απαγορεύεται η προσέλευση στα γήπεδα και στις δύο χώρες. Ωστόσο, αυτό που θα είναι ενδιαφέρον είναι η ανάλυση των στατιστικών για τους τραυματισμούς και τις επιδόσεις των αθλητών.

    Εκεί που σίγουρα καταλήγουμε είναι πως μια ευρωπαϊκή Boxing Day είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση, αν όχι αδύνατη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια