Ad Code

Μαυρίκιος| Το ποδόσφαιρο σε ένα πανέμορφο νησί!




 Εάν πάρετε μια βάρκα και ξεκινήσετε από την ανατολική ακτή της Αφρικής πέρα από τον Ινδικό Ωκεανό, μετά από περίπου 1.000 χιλιόμετρα θα βρείτε τη Μαδαγασκάρη. Εάν ταξιδέψετε 800 ακόμη, φτάνετε στο όμορφο νησί του Μαυρίκιου, φημισμένο για τις παραλίες, τις λιμνοθάλασσες και τους υφάλους. Μπαίνοντας στην ενδοχώρα ανάμεσα στα βουνά είναι ο Εθνικός Δρυμός του Black River Gorges με τροπικά δάση, καταρράκτες, μονοπάτια πεζοπορίας και άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της ιπτάμενης αλεπούς.

Tο ποδόσφαιρο εισήχθη στον Μαυρίκιο στις αρχές του 20ού αιώνα από Βρετανούς εποίκους και σύντομα έγινε το πιο δημοφιλές άθλημα στο νησί, με νέους συλλόγους που ιδρύθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως συνέβη και στην Αγγλία, ορισμένες ομάδες έχουν την καταγωγή τους από σχολεία, όπως το Royal College στο Curepipe και το Saint-Joseph College. Άλλοι δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που αποτελούσαν τότε την κοινωνία του Μαυρικίου. Μερικά ονόματα συλλόγων αναφέρονται στην κληρονομιά εκείνων που έπαιξαν για αυτούς, όπως οι Κινέζοι Δράκοι ή το εθνικό έμβλημα στην περίπτωση του Dodo Football Club (που πήρε το όνομά του από ένα πτηνό που δεν μπορούσε να πετάξει όμως, και τώρα έχει εξαφανιστεί και ζούσε μόνο στον Μαυρίκιο).

Βήμα προς βήμα, μπήκαν κάποιες βάσεις για το άθλημα από τους συλλόγους και την ποδοσφαιρική αρχή της χώρας ενώ ξεκίνησε και το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το 1935 και ακολούθησαν ένα δεύτερο πρωτάθλημα καθώς και το κύπελλο το 1957. 

Εκείνη την περίοδο σχηματίστηκε και η εθνική ομάδα της χώρας η οποία έκανε το πρώτο της παιχνίδι με τα Νησιά Ρεουνιόν, το 1947. Η ομάδα αυτή κατέκτησε 10 συνεχόμενα κύπελλα Νησιών Ινδικού Ωκεανού από το 1947 έως το 1963.

Το 1952, ο Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαυρίκιου δημιουργήθηκε για να συντονίσει τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στο νησί. Δέκα χρόνια αργότερα, έγινε μέλος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF) και το 1964 έγινε μέλος της FIFA. Η εθνική ομάδα χρειαζόταν επίσης έναν χώρο για να παίξει τα παιχνίδια της, και το 1955, το George V Stadium χτίστηκε στην πόλη Curepipe.


Παρά αυτές τις θετικές εξελίξεις, η χώρα δυσκολεύτηκε να εγκατασταθεί στην ηπειρωτική σκηνή λόγω του μικρού μεγέθους της - μόλις 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόνο μία φορά ο Μαυρίκιος προκρίθηκε για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής CAF (το 1974), με έναν τίτλο στο Κύπελλο Νησιών Ινδικού Ωκεανού (1985).

Το 2001, το ποδόσφαιρο στον Μαυρίκιο αναδιαρθρώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί αθλητισμού της χώρας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να χωριστούν οι διάφοροι σύλλογοι στα τρία επίπεδα της Liga της Μαυριτανίας κατά γεωγραφική θέση σε αντίθεση με την εθνική καταγωγή, όπως συνέβαινε προηγουμένως. Η εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε επίσης να επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ποδόσφαιρο των νέων και να θέσει τον στόχο της μεγαλύτερης συμμετοχής στο διεθνές ποδόσφαιρο ειδικότερα και στον αθλητισμό γενικότερα.

Το 2003, ο Μαυρίκιος φιλοξένησε τους Αγώνες των Νησιών Ινδικού Ωκεανού στο στάδιο George V, που ανακαινίστηκε για την περίσταση. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αξιοποίησε στο έπακρο το πλεονέκτημα και κέρδισε για άλλη μια φορά το τουρνουά. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2013, ο Μαυρίκιος φιλοξένησε το 63ο Συνέδριο της FIFA, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο του να έχει μεγαλύτερη παρουσία στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή.

Το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει εφαρμόσει μια σειρά έργων στόχων τα τελευταία χρόνια και το 2013 εγκαινιάστηκε ένα τεχνητό γήπεδο στο κέντρο υψηλών επιδόσεων του Trianon. Αυτή η επένδυση έχει μετατρέψει το κέντρο σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο εστίασης για τους 80.000 περίπου ποδοσφαιριστές σε όλο το νησί.

Σε διεθνές επίπεδο, το μεγαλύτερη διάκριση ήρθε πριν από δύο δεκαετίες όταν ο Μαυρίκιος έφτασε στην 116η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA / Coca-Cola. Με εξαίρεση την πρώτη παγκόσμια κατάταξη εθνικών ομάδων το 1992, όταν η ομάδα κατατάχθηκε στην 112η θέση, αυτή είναι η υψηλότερη που έχει τοποθετηθεί ποτέ η χώρα.

"Όλοι στο νησί εξακολουθούν να μιλούν για τη χρυσή γενιά - αυτούς που προκρίθηκαν για το Κύπελλο Αφρικής το 1974", εξήγησε ο αμυντικός του Μαυρίκιου Lindsay Rose σε συνέντευξη του στο FIFA.com. Η ομάδα αυτή έφερε φήμη και αναγνωρισιμότητα στο ποδόσφαιρο μας, έτσι κάθε κάτοικος του Μαυρικίου με το παραμικρό έστω ενδιαφέρον για το άθλημα γνωρίζει τους ήρωες - ποδοσφαιριστές''.

«Είμαι στην εθνική ομάδα μόνο δυόμισι χρόνια, αλλά έχω δει πραγματική εξέλιξη από εκείνη την περίοδο. Υπάρχει πραγματική επιθυμία να κάνουμε καλές επιδόσεις και η ομοσπονδία έχει κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις για την προώθηση της ανάπτυξη ποδοσφαίρου στο νησί και βοήθεια στην εθνική ομάδα να προχωρήσει. Είμαι σίγουρος για το μέλλον. "

Δυστυχώς για τους Dodos, έφυγαν από τα προκριματικά για το CAF African Cup of Nations 2021 και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Qatar 2022 ™ με ήττες στους Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (συνολικά 5-2) και Μοζαμβίκη (συνολικά 3-0). "Δεν είναι όμως όλα τα νέα, άσχημα ", δήλωσε ο Ρόουζ. "Έχουμε ποιότητα στην ομάδας μας και το να παίζουμε στον Μαυρίκιο είναι δύσκολο για οποιονδήποτε αντίπαλο. Έχουμε μια πραγματική βάση για να συνεχίσουμε."


Δύο νέα πρόσωπα στο τιμόνι

Για να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, διορίστηκε τεχνικός διευθυντής (South African Zunaid Mall) και νέος προπονητής εθνικής ομάδας (Franco-Algerian Boualem Mankour) τον Φεβρουάριο του 2020. "Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και το μέλλον είναι οι νέοι ποδοσφαιριστές», είπε ο Μανκούρ όταν ανέλαβε τη θέση.« Θα εργαστούμε σκληρά για να προετοιμαστούμε για τα επόμενα δύο χρόνια ».

Ο Ρόουζ συμφώνησε με τον νέο προπονητή του: "Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να ξαναδημιουργήσουμε τις μέρες δόξας των προκατόχων μας στο μέλλον. Απλώς πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας ανοικοδόμησης. "

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια