Ad Code

Scouting Report: Κωνσταντίνος Τσιμίκας


    Κωνσταντίνος Τσιμίκας, ο Έλληνας που πριν λίγες μέρες υπέγραψε για την Λίβερπουλ, τους πρωταθλητές Αγγλίας και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2019. Ο Έλληνας αριστερός μπακ αποτέλεσε έτσι την πρώτη μεταγραφή των Άγγλων με ένα ποσό πάνω από 15 εκατομμύρια. 

   Ο Τσιμίκας φέτος εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη με την φανέλα του Ολυμπιακού και αποκτήθηκε με σκοπό να γίνει δίδυμο με τον έτερο αριστερό μπάκ της Λίβερπουλ τον Robertson. Ποιος είναι όμως ο Κώστας Τσιμίκας; 

   Ο Έλληνας μπακ αποκτήθηκε το 2014 από τον Ολυμπιακό από τον Πανσεραικό με ένα ποσό κοντά στις 35,000 ευρώ, και γρήγορα πήρε φανέλα βασικού με την ομάδα νέων του Ολυμπιακού, στους αγώνες του youth league την σεζόν 2014-2015, όπου οι ερυθρόλευκοι τερμάτισαν πάνω από την Γιουβέντους και την Μάλμε στον όμιλο και αποκλείστηκαν στην φάση των 16 από την Σαχτάρ Ντόνεσκ. 

   Ήταν Δεκέμβριος του 2015 και ο Τσιμίκας έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Στην συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Esbjerk στην Δανία όπου είχε 13 εμφανίσεις και 4 γκολ. Γύρισε στον ολυμπιακό το καλοκαίρι του  2016 για να δοθεί εκ νέου δανεικός αυτήν την φορά όμως στην Ολλανδία και την Willem σε έναν διετή δανεισμό. Εκεί ο Τσίμι, κέρδισε γρήγορα την φανέλα του βασικού και εντυπωσίασε με τις επιθετικές του αρετές. 

   Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στον ολυμπιακό. Αυτήν την φορά όμως για να μείνει. Αν και βέβαια στην αρχή της σεζόν ήταν στον πάγκο πίσω από τον Λεονάρντο Κόυτρη, προς το τέλος της σεζόν πήρε την θέση του βασικού την οποία κράτησε με την εντυπωσιακή του παρουσία. 

   Την φετινή σεζόν ήταν όχι απλά βασικός αλλά ένας από τους καλύτερους παίχτες του ολυμπιακού, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την εξαιρετική πορεία του ολυμπιακού στην Ευρώπη αλλά και το πρωτάθλημα μετά το 2017 και την θέση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. 

   Ο Τσιμίκας είναι ένα εκρηκτικό μπακ με πολύ καλές επιθετικές αρετές αλλά και μεγάλη προσήλωση στα αμυντικά του καθήκοντα. Εξαιρετικός στο 1vs1 σε άμυνα και επίθεση, δεν του αρέσει να κάνει βήματα πίσω και να περιμένει τον αντίπαλο ενώ στην επίθεση ουκ ολίγες φορές δοκιμάζει τα πόδια του  ή κάνει μπασίματα προς την αντίπαλη άμυνα. 

 
   Δεν είναι και τόσο δύσκολο να δεις αυτό που είδε Michael Edwards και οι υπόλοιποι στην Λίβερπουλ για να θέλουν και να κάνουν δικό τους τον Έλληνα μπακ. Ταχύτητα, εξυπνάδα, όραμα, πάθος, ομαδικότητα και η τάση του να ξεσηκώνει του συμπαίχτες του είναι στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με την ηλικία του, 24 ετών, συνθέτουν έναν παίχτη που ξεχωρίζει. 

   Με τόσες πολλές επιθετικές ενέργειες σε κάθε παιχνίδι θα έλεγε κανείς πως παραμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, κάτι συμβαίνει αλλά όχι τόσο συχνά, μα σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Klopp και κατ' επέκταση μια θέση στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ. 

   22 Οκτωβρίου και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπάγερν Μονάχου. Δεν πέρασε πολύ ώρα από την έναρξη του αγώνα και στο 23' λεπτό ο Τσιμίκας κάνει ένα εντυπωσιακό overlap στην άμυνα της Μπάγερν και με μια μαγική σέντρα βρίσκει τον El Arabi, ο οποίος ανοίγει το σκορ για τους ερυθρόλευκους. Ενώ σε όλο το παιχνίδι ήταν ένας συνεχής μπελάς για τον Kimmich και τον Pavard. 

   Ένα παιχνίδι στο οποίο ο 24 χρονος είχε μερικές εντυπωσιακές επεμβάσεις και στην άμυνα, έκανε διάφορες ομάδες να στρέψουν το βλέμμα τους επάνω του. 

   Αφού ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων του Champions League ο Τσιμίκας έκλεισε με ένα εντυπωσιακό για μπακ νούμερο τον 16 επιτυχημένων πασών κλειδιά. Δηλαδή ασσιστ ή ασσιστ που τελικά δεν έγινε γκολ. Στην συνέχεια η ομάδα συνέχισε για την φάση των 32 του Europa League εναντίον της Άρσεναλ. Πρώτο παιχνίδι και 0-1 για τους Άγγλους αλλά η ρεβάνς είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.


   Για άλλη μια φορά ο Τσίμι έδειξε τις επιθετικές του αρετές με χαρακτηριστική φάση λίγο μετά το 0-1 του ολυμπιακού, όπου απέφυγε 3 παίχτες πριν σουτάρει με το δεξί πόδι έξω απ΄την μεγάλη περιοχή με τον Leno να σώζει το 0-2 με μια εντυπωσιακή απόκρουση.

   Ο Τσιμίκας έκλεισε το συγκεκριμένο παιχνίδι με 9/14 κερδισμένες μονομαχίες, 4 κλεψίματα, 2 απομακρύνσεις και  81% επιτυχία στα αμυντικές του προσπάθειες.

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε φέτος και το ματς του Παοκ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ένα ματς που έκρινε το πρωτάθλημα. Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Τσιμίκας έκλεψε την μπάλα λίγο πίσω από τον χώρο του κέντρου, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του σούταρε ο τερματοφύλακας του Παοκ απέκρουσε δύσκολα και στην συνέχεια της φάσης ο Ολυμπιακός έκανε το  0-1 που ήταν και το τελικό σκορ. 

   Πλέον μένει να δούμε την συνέχεια της πορείας του στον απαιτητικό κόσμο της Premier league...


Νίκος Βράντσης






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια