Ad Code

Πως θα μοιάζει το ποδόσφαιρο το 2030; Η εξέλιξη από το 1966 ως σήμερα


Η δουλειά των προπονητών, γυμναστών, αναλυτών και όλου του τεχνικού επιτελείου μιας ομάδας είναι η βελτίωση της, και φυσικά η επιτυχίας της. Αυτό σημαίνει πως προσπαθούν να βελτιώσουν την τεχνική, την τακτική και την φυσική ικανότητα των ποδοσφαιριστών όσο μπορούν περισσότερο. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμοι για διάφορα ακραία σενάρια τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε έναν αγώνα. Για να είναι επομένως έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα σενάρια είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώνουν τις ικανότητες τους. Για αυτό και κάθε ομάδα πρέπει να γνωρίζει το πως θα είναι το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Επομένως, χρειάζεται να το έχουν υπόψιν τους κατά την διάρκεια της προπόνησης των ποδοσφαιριστών.

Kάντε Like και μείνετε ενημερωμένοι για ανάλογο υλικό στο μέλλον


Αρκετές έρευνες τις οποίες θα σας δείξω από κάτω, έχουν γίνει και μας έχουν δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία για το πως θα μοιάζει το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Έρευνα από τους Wallace και Norton το 2014 (1), πάνω στους τελικούς των Παγκοσμίων κυπέλλων από το 1966 έως το 2010 έδειξαν το πως εξελίσσεται το ποδόσφαιρο μέσα σε αυτές τις δεκαετίες και το πως ενδεχομένως θα είναι στο μέλλον, χρησιμοποιώντας 5 διαφορετικούς άξονες.

  • Καθαρός χρόνος παιχνιδιού
  • Ταχύτητα μπάλας
  • Πάσες ανά λεπτό
  • Χρόνος εκτέλεσης φάουλ (όχι απευθείας)
  • Χρόνος εκτέλεσης απευθείας φάουλ

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα τους: Ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού μειώθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της περιόδου 1966 - 2010, από το 64,23% στο 53,66%. Ενώ ως το 2030 αυτό υπολογίζεται να φτάσει στο 48,74%.  Όσο και αν η Fifa νωθρά προσπαθεί με νέους κανόνες να το αλλάξει, αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα καθώς την φετινή περίοδο και στον αγώνα της Ντέρμπι με την Άστον Βίλα ο καθαρός χρόνος αγώνα ήταν στο 42%.  Η ταχύτητα της μπάλας αυξήθηκε αισθητά κατά 1,20 m/s. Αν συνεχίσει με την ίδια πορεία θα φτάσει έως και 9,73 m/s. Η συχνότητα στις πάσες αυξήθηκε από το 10,75 το 1966 σε 14,71 το 2010 και αναμένεται να φτάσει στις 16,51 πάσες το λεπτό ως το 2030. Ο χρόνος τέλος των φάουλ είτε είναι απευθείας είτε όχι, αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Οι παίχτες καταναλώνουν περισσότερο χρόνο κατά την εκτέλεση τους και ιδιαίτερα των απευθείας φάουλ. Ως το 2026 ο χρόνος αυτός θα φτάσει ακόμα και τα 74,79 s ενώ το 1966 ήταν μόλις 38,12s.

Πέρα από αυτά έχει αλλάξει και η δραστηριότητα των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο. Σύμφωνα με τις έρευνες (2 και 3) η συνολική απόσταση που καλύπτουν είναι ίδια τα τελευταία 15 χρόνια, ωστόσο έχει αλλάξει κατά πολύ η συχνότητα των σπριντ και των προσπαθειών υψηλής έντασης, στις οποίες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η απόσταση που καλύπτεται κατά την διάρκεια τους έχει μειωθεί. Με απλά λόγια περισσότερες εκρηκτικές ενέργειες αλλά πιο σύντομες.

Ουσιαστικά, το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα διαρκώς πιο γρήγορο παιχνίδι, όπου το επίπεδο τεχνικής των ποδοσφαιριστών θα είναι όλο και υψηλότερο, ενώ οι ενέργειες υψηλής έντασης θα είναι από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες. Ο χρόνος καθαρού παιχνιδιού θα μειώνεται και αυτό που ήδη αρκετά συχνά συμβαίνει, θα φτάσει σε σημείο να βλέπουμε περισσότερο χρόνο να μην παίζεται ποδόσφαιρο παρά αληθινή δράση. Επιπλέον, οι στημένες φάσεις και ιδιαίτερα αυτές των φάουλ θα είναι πολύ πιο σημαντικές σε έναν αγώνα. Οδηγούμαστε λοιπόν, σε ένα διακοπτόμενο άθλημα. Οι προπονητές οπότε, καθώς και όλο το τεχνικό επιτελείο, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν αυτά τα νέα δεδομένα και να προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές για τα παιχνίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νίκος Βράντσης

1)Wallace, J.K. & Norton, K.I. (2014). Evolution of World Cup soccer finals games 1966-2010: Game structure, speed and play pattern. Journal of Science and Medicine in Sport, 17(2), 223-228.
2)Barnes, C.; Archer, D.T.; Hogg, B.; Bush, M. & Bradley, P.S. (2014). The evolution of physical and technical performance parameters in the English Premier League. International Journal of Sport Medicine, 35(13), 1095-1100.
3)Bush, M. Barnes, C.; Archer, D.T.; Hogg, B.; Bush, M. & Bradley, P.S. (2015). Evolution of match performance parameters for various playing position in the English Premier League. Human Movement Science, 39, 1-11.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια