Ad Code

Μύθος ή αλήθεια; Παίζει καλύτερα μια ομάδα με 10 παίχτες;




Πριν αρκετά χρόνια ένας πολύ γνωστός προπονητής είχε πει μια φράση που κατέληξε ως μια από τις πιο δημοφιλής θεωρίες που έχουν ακουστεί ποτέ: Στο ποδόσφαιρο παίζεις καλύτερα με 10 παίχτες παρά με 11. Μένοντας με 10 παίχτες φαίνεται πως υπάρχει μια επιρροή της ψυχολογίας σε κάθε ομάδα, η οποία οδηγεί με την σειρά της σε περισσότερη και μεγαλύτερη προσπάθεια για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Κάτι σαν μια μαγική προσήλωση ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση μετά από αυτό το ατυχές συμβάν.

Κάντε Like στην σελίδα The beautiful Game και μείνετε ενημερωμένοι για ανάλογο υλικό στο μέλλον

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως αυτή η θεωρία πρόκειται για μύθο.  Έχει αποδειχθεί πως η συνολική απόσταση που καλύπτει μια ομάδα όταν έχει χάσει έναν ποδοσφαιριστή της, είναι μεγαλύτερη σε καταστάσεις 11 εναντίον 11, ειδικά σε μέτριας έντασης προσπάθειες. Επίσης μειώνεται και ο χρόνος ξεκούρασης ανάμεσα στις προσπάθειες υψηλής έντασης. Έχει επίσης αποδειχθεί πως όταν μια ομάδα χάνει έναν ποδοσφαιριστή, τελειώνει τον αγώνα δεχόμενη περισσότερα γκολ από ότι σε συνθήκες 11 εναντίον 11.  

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πιο συγκεκριμένα ποια τεχνικο-τακτικά στοιχεία των ομάδων επηρεάζονται περισσότερο, όταν παίζει η μια ομάδα με παίχτη λιγότερο. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο International Journal of Performance Analysis in Sport, το 2016, αναλύοντας 75 αγώνες ποδοσφαίρου. 9 αγώνες από την Πρέμιες Λιγκ, 16 από την Λιγκ 1 της Γαλλίας, 19 από το ισπανικό πρωτάθλημα, 21 από το Ιταλικό πρωτάθλημα και 10 από τo Γερμανικό, κατά την διάρκεια της σεζόν 2014 - 2015 και όταν μια ομάδα έμενε με 10 παίχτες. Παιχνίδια στα οποία ο διαιτητής έδειχνε την κόκκινη κάρτα στα πρώτα 5 ή τελευταία 5 λεπτά των δύο ημιχρόνων δεν λήφθηκαν υπόψιν, όπως επίσης και όταν αποβάλλονταν περισσότεροι από ένας ποδοσφαιριστές. Η απόδοση των ομάδων είτε με παίχτη περισσότερο είτε με παίχτη λιγότερο, συγκρίθηκε με βάση την απόδοση τους πριν και μετά την αποβολή. Οι ομάδες λοιπόν που έμεναν με παίχτη παραπάνω (11 εναντίον 10) είχαν στην συνέχεια του αγώνα τις εξής διαφορές:


* Αύξηση της κατοχής μπάλας κατά 7%
* Ο αριθμός των πασών σε κοντινές αποστάσεις αλλά και συνολικά αυξήθηκε κατά 20% και 14% αντίστοιχα.
* Οι επιτυχημένες πάσες αυξήθηκαν κατά 6%
* 30% αύξηση στα σουτ 
* Αύξηση στις επαφές με την μπάλα κατά 9%
* Οι αμυντικές τις προσπάθειες μειώθηκαν κατά 8%


Αντίστοιχα, οι ομάδες που έμειναν με παίχτη λιγότερο είχαν τις εξής συνέπειες στο παιχνίδι τους:

* Μείωση κατοχής μπάλας κατά 7%
* Μείωση στις κοντινές και συνολικές πάσες κατά 20% και 18% αντίστοιχα.
* Μείωση 3% στις επιτυχημένες πάσες.
* Μείωση στα σουτ κατά 10%
* Μείωση στις επαφές με την μπάλα κατά 19%

Όπως φαίνεται λοιπόν μια ομάδα σε καμία περίπτωση δεν παίζει καλύτερα όταν μένει με  10 παίχτες στο γήπεδο από ότι όταν παίζει με 11. Oι προπονητές λοιπόν θα πρέπει να προσπαθούν να προλάβουν ένα τέτοιο γεγονός με ομιλίες προς τους παίχτες τους πριν την έναρξη του αγώνα, τονίζοντας την σημαντικότητα αυτού του θέματος, όπως επίσης να κάνουν αλλαγή, όταν αυτό είναι εφικτό έναν ποδοσφαιριστή που έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα και δείχνει την διάθεση να πάρει και δεύτερη. Έχοντας λοιπόν, όλη η ομάδα στο νου τις συνέπειες μιας κόκκινης κάρτας στην απόδοση της στον αγώνα, προετοιμάζεται καλύτερα για τα δύο αυτά διαφορετικά σενάρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβούν.

Νίκος Βράντσης

 Lago-Peñas, C., Gómez-Ruano, M.A., Owen, A.L. y Jaime Sampaio (2016) The effects of a player dismissal on competitive technical match performance, International Journal of Performance Analysis in Sport, 16, 792-800.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια