Τι συμβαίνει με το ποδόσφαιρό μας;;

 

 ''Ελληνικό ποδόσφαιρο'', δύο λέξεις αλλά χίλιες ερμηνείες.. Το πιο λαοφιλές άθλημα και ταυτόχρονα ο θεσμός, αν μπορούμε να τον πούμε έτσι, που επηρεάζει την κοινωνία μας, όσο τίποτα άλλο. Καθώς τα μέτωπα που υπάρχουν και οι ομάδες οπαδών είναι πιο φανατικοί από τις πολιτικές, μέχρι και τις θρησκευτικές στην χώρα μας. Όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό, είναι η αλήθεια.    
   Στην Ελλάδα πολύ δύσκολα οι πλειοψηφία που ασχολείται ως φαν του αθλητισμού, είτε είναι ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ είτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα δεν έχει ταυτότητα και είναι απλά λάτρες του αθλήματος. Η αλήθεια βέβαια είναι ποιου αθλήματος;;; 
    Τι συμβαίνει λοιπόν στο ποδόσφαιρο, τον βασιλιά των σπορ;;
    Αρχικά, το πρωτάθλημα μας είναι περίπου στην μέση και προς τα κάτω στην λίστα των πρωταθλημάτων της Ευρώπης πολύ χαμηλότερα από β΄ και ακόμα και γ΄ κατηγοριών κάποιων χωρών όπως ή Αγγλία και η Γερμανία. 14 μέρες μόλις μετά το 2020 και αν κοιτάξει κανείς θα δει πως αυτά που περιστρέφονται γύρο από το άθλημα είναι, δολοφονία οπαδού από την Βουλγαρία επειδή έκανε το "λάθος" να δει παιχνίδι στην Ελλάδα, εκφοβισμοί διαιτητών, δικαστήρια μεταξύ των ομάδων, διαιτητικά λάθη που σε κάνουν να απορείς για την νοημοσύνη σου, άδεια γήπεδα, αλλά πολύ κόσμο να είναι μέσα στα διάφορα σαιτ και social media, σχολιάζοντας στην καλύτερη και χυδαιολογώντας στην χειρότερη, κάτι που μεταξύ μας είναι και το πιο σύνηθες. 
   Γενικά η εικόνα που επικρατεί είναι μια μίζερη, αρκετά γκρίζα και χωρίς κανένα μέλλον για το άθλημα. Και είναι κρίμα γιατί δεν είμαστε και τόσο μακριά από το 2004, χρονιά που θα έπρεπε να είναι εφαλτήριο για το μέλλον του ποδοσφαίρου και όχι απλά ένα πυροτέχνημα, όπως αποδείχθηκε. Τι ακριβώς οπότε να κάτσει να παρακολουθήσει κάποιος που του αρέσει το άθλημα;; Που αν σχολιάσει κάτι σε ένα σαιτ αναγκαστικά θα πρέπει να είναι με τους άλλους;; Που δεν μπορεί να πάει να στο γήπεδο;; 
    Εδώ ανοίγει μια παρένθεση. Ποια γήπεδα;; Πόσες ομάδες στην Ελλάδα έχουν ιδιόκτητα γήπεδα;; Ελάχιστες είναι η αλήθεια. Και για να λέμε την αλήθεια ακόμα και ο Παναθηναικός και η ΑΕΚ δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους εδώ και αρκετά χρόνια, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, αγωνίζονται σε δημόσιο γήπεδο. Σκεφτείτε οπότε τι γίνεται με τις ομάδες χαμηλότερης οικονομικής εμβέλειας αλλά και βάσης οπαδών. Για να προλάβω αρκετούς να πω ότι είναι διαφορετικό το κράτος να δίνει χρήματα σε ομάδα για την κατασκευή γηπέδου και διαφορετικό οι ομάδες να παίζουν στα δημοτικά γήπεδα. Να συγκρίνουμε τα γήπεδα μας με αυτά του εξωτερικού είναι μάταιο επίσης. 
   Στην Ελλάδα υπάρχει όμως, ένα ακόμα ανεξήγητο φαινόμενο. Ομάδες που δεν έχουν καν γήπεδα όπως είπαμε, με εισιτήρια λιγότερα από 1000 ανά παιχνίδι, άρα χωρίς βάση οπαδών, άρα χωρίς το κέρδος όχι απλά απ τα εισιτήρια αλλά και από πωλήσεις προιόντων, καταφέρνουν να είναι στην πρώτη κατηγορία.  Πως το καταφέρνουν αυτό;; Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία ομάδα να μην την δέχονται στην πρώτη κατηγορία επειδή είχε μόλις 7500 εισιτήρια μέσο όρο την προηγούμενη χρονιά. Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πρώτη τους κατηγορία. 
   Δύο είναι λοιπόν οι πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη, η οποία χωρίζεται σε δύο σημεία είναι η εξής: Α) Πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Είναι ένα παράδειγμα εσόδων που στέκει και με βάση τα στοιχεία, αλλά πρακτικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να συντηρήσουν από μόνες τους μια ομάδα. Το β) σκέλος και αυτό που πραγματικά συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα είναι η λογική του παραρτήματος. Οι μεγάλες ομάδες πρακτικά και έμμεσα συντηρούν τις μικρές. Αυτό γίνεται  είτε μέσω χορηγιών εταιρειών που ανήκουν ή στηρίζουν τις μεγάλες, είτε με αγορές "φάντασμα" ποδοσφαιριστών, αγοράζω δηλαδή έναν παίχτη για ένα μεγάλο οικονομικό ποσό και τον δίνω δανεικό ξανά πίσω.  Η δεύτερη εξήγηση που δεν θα αναλύσω είναι τα στημένα παιχνίδια.. Δεν πέφτει κανείς απ τα σύννεφα θεωρώ.. Θα πει κάποιος ότι υπάρχουν επίσης χορηγίες απ το κράτος και τα τηλεοπτικά, αλλά πιστέψτε με είναι ελάχιστα μπροστά στα έξοδα που  υπάρχουν σε μια ΠΑΕ. 
   Ένα ακόμα παράδοξο της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας είναι τα διάφορα site, εκπομπές τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές μέχρι και ολόκληρα τηλεοπτικά κανάλια που στήνονται προκειμένου να προπαγανδίσουν υπέρ μιας ή άλλης ομάδας. Ίσως αυτό να είναι και το πιο τραγικό που βιώνουμε πλέον σαν ποδοσφαιρόφιλοι, τραγικό γιατί έχει τεράστια απήχηση στου οπαδούς, τους τυφλώνει, τους πουλά ότι θέλει και πραγματικά διαλύει κάθε έννοια λογικής. Θυμάμαι πριν λίγο καιρό δημοσιογράφος να κρίνει τον αξιωματούχο της FIFA στην Ελλάδα, και να λέει ότι πως γίνεται να κρίνει την διαιτησία και το ποδόσφαιρο μας αφού δεν είναι ούτε διαιτητής ούτε ποδοσφαιριστής;; Και ρωτώ εγώ.. Εσύ πως γίνεται με την ίδια λογική ως δημοσιογράφος να κρίνεις αυτόν και την δουλειά του;; Ούτε εσύ έχεις σχέση με το ποδόσφαιρο.. Πράγματα χωρίς καμιά λογική. Χτίστηκαν για αυτόν τον λόγο και τα καταφέρνουν 10 φορές καλύτερα. Συμβουλή μου: Διαγράψτε τα όλα. Μην διαβάζετε τίποτα το οποίο μπορεί να χαλά την ηρεμία σας, την δουλειά τους κάνουν και την κάνουν τέλεια. Αλλά εις βάρος όλων μας. 
   Διοικήσεις, είτε των ΠΑΕ είτε η ΕΠΟ και γενικά όλες ασχολούνται με το άθλημα μας. Ο ρόλος τους στην κατάσταση μας είναι ο μεγαλύτερος, άρα και το μερίδιο ευθύνης. Πριν λίγο καιρό συμμετείχα σε συζήτηση με πρόεδρο ΕΠΣ και ο λόγος του δεν διέφερε σε τίποτα με αυτόν ενός τυφλού οργανωμένου οπαδού. Αυτοί θα μας πάνε μπροστά;; Ας πάρουμε παράδειγμα την ΕΠΟ. Ποιος θα γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη, ποιος θα έχει το μαχαίρι και το καρπούζι, τίποτα παραπάνω. Ας πούμε αλήθειες μια φορά. Φτάνει κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. 
   Τελευταία θέση στην λίστα μου είναι οι οπαδοί. Μια φράση που διάβασα στο διαδίκτυο νομίζω είναι αυτή που περιγράφει τα πάντα. " Δεν χρειαζόμαστε ξένους διαιτητές για να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο μας, χρειαζόμαστε ξένους φιλάθλους". 
   Το να μείνουμε αισιόδοξοι και να περιμένουμε ένα καλύτερο μέλλον είναι στην φύση μας, και αν προσπαθήσουμε να προβάλλουμε λίγο περισσότερο την λογική από το οπαδιλίκι μας, τότε σίγουρα πολλά θα αλλάξουν... Προς το παρόν, καληνύχτα ποδόσφαιρο...
       

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια