Ad Code

¨Κύριε, αυτοί χτυπάνε¨



''Μπείτε μέσα και παίξτε σαν άντρες'', ''παίξτε σκληρά'', ''αν σας χτυπούν τότε χτυπήστε τους και εσείς'', ''μην παίζεται σαν κοριτσάκια'', αυτά και πολλά άλλα είναι φράσεις παρότρυνσης προπονητών και γονέων πολλές φορές προς τα παιδιά τους και τους αθλητές τους.

Το αποτέλεσμα τα παιδιά να μπαίνουν στο γήπεδο σαν ''ταύροι σε υαλοπωλείο'' και να παίζουν τόσο σκληρά, ξεχνώντας πολλές φορές και το γιατί μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Αποκλειστικός στόχος τους είναι το να χτυπήσουν κάποιον άλλον κάτι το οποίο προκαλεί τα εξής: Αρχικά μέσα στο γήπεδο φαίνεται ξεκάθαρα η υπεροχή όχι των παιδιών που έχουν ταλέντο αλλά και έχουν προπονηθεί κατάλληλα, αλλά αυτών που είναι σωματικά πιο δυνατά και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτού του είδους το παιχνίδι. Έτσι και οι προπονητές οδηγούνται θέλοντας και μη σε επιλογές αυτών των αθλητών, και οι σωματικά πιο αδύναμοι απλά μένουν αρχικά με τον πόνο από ένα χτύπημα και στην συνέχεια με την απογοήτευση του ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το παιχνίδι.

Βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι όλα τα παιδιά με ανεπτυγμένο σώμα υποχρεωτικά παίζουν και πιο δυνατά, απλά έχουν αυτό το άτυπο πλεονέκτημα. Οι λύσεις και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι πολύ απλή οπότε δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι υγεία και ότι οι αγώνες είναι απλά παιχνίδια. Δεν είναι μάχες, δεν θα κερδηθεί κανένας πόλεμος στο τέλος.

Θα πρέπει να μην επιτρέπουμε ποτέ σε κανέναν να διαλύσει την χαρά των παιδιών για παιχνίδι, είτε είναι ψηλός, κοντός, αδύνατος ή με κάποια κιλά παραπάνω. Ο αθλητισμός είναι για όλους!!



Νίκος Βράντσης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια