Ad Code

H κίτρινη, η κόκκινη και η πράσινη κάρτα στο ποδόσφαιρο

 

Η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο δεν υπήρχαν πάντα. Στο παρελθόν οι διαιτητές καταλόγιζαν τα φαουλ με την φωνή τους. Σε έναν αγώνα όμως στο Παγκόσμιο κύπελο στην Αγγλία το 1966 όλα άλλαξαν.

   Ήταν ο προημιτελικός μεταξύ της Αγγλίας και της Αργεντινής. Σε εκείνον τον αγώνα λοιπόν ο ποδοσφαιριστής Ubaldo Rattin αποβλήθηκε λόγω του πολύ σκληρού και βίαιου τρόπου παιχνιδιού του. Αυτός όμως,  δεν άκουσε την τιμωρία του και συνέχισε τον αγώνα. Πήρε αρκετή ώρα ώστε να πάει προς τα αποδυτήρια.


  Ένα ακόμα όμως πρόβλημα εμφανίστηκε με τα αδέρφια Charlton, τον Bobby και τον Jack Kαι οι δύο είχαν προειδοποίηση για τον τρόπο παιχνιδιού τους. Το θέμα ήταν όμως ότι το κατάλαβαν και οι δύο την επόμενη ημέρα από τις εφημερίδες.

  Τότε η Fifa πήρε την απόφαση να αλλάξει την κατάσταση, και να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό. Ζητήθηκε λοιπόν στον τότε πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας Ken Aston να βρει μια λύση.



  Μετά από σκέψεις λοιπόν και κάποιες μέρες αυτός είχε την απάντηση. Μια πιο οπτική μέθοδο ώστε να είναι ευκολότερα αντιληπτές οι ποινές. ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ.Τα χρώματα όμως δεν του ρθαν στο μυαλό αμέσως. Τότε, και καθώς πήγαινε στο σπίτι πρόσεξε τα χρώματα στα φανάρια.. '' Είπα στον εαυτό μου: Κίτρινο προειδοποίηση, κόκκινο είσαι εκτός, πράσινο περνάς!''.

  Και κάπως έτσι ανακαλύφθηκαν η κόκκινη, η κίτρινη και η πράσινη κάρτα.  Από το 1970 και μετά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου.



  Η πράσινη κάρτα υπήρχε για να ειδοποιεί τους γιατρούς να εισέλθουν στο γήπεδο. Πλέον αυτό γίνεται με ένα νεύμα του διαιτητή. Η πράσινη κάρτα βέβαια χρησιμοποιείτε ακόμα σε κάποιες χώρες ώς ένδειξη για fair play σε κάποιον αθλητή...






  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια