Ad Code

10 συμβουλές για γονείς νεαρών αθλητών


  H νίκη είναι σημαντική, αλλά η πραγματική σημασία της νίκης στις μικρές ηλικίες είναι κάτι διαφορετικό..


Το πιο σημαντικό είναι να μάθετε στα παιδιά σας τον σκοπό των σπορ στην ηλικία τους.


1. Διασκέδαση. Οι γονείς και οι προπονητές που αναζητούν την νίκη με κάθε κόστος καταστρέφουν την διασκέδαση των παιδιών και τα οδηγούν με γρήγορους ρυθμούς έξω από τον αθλητισμό. Τα παιδιά σήμερα έχουν πάρα πολύ πίεση να διαχειριστούν και έτσι ο αθλητισμός πρέπει να είναι κάτι που θα τα κάνει να ανυπομονούν για την ώρα της προπόνησης και του αγώνα. 

2. Ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και σκοπός του αθλητισμού είναι να εμπνεύσει τα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους, μέσα από την καθοδήγηση και την προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό μάθημα ζωής, να μάθουν τα παιδιά να δουλεύουν πάνω στις αδυναμίες τους ή στις υπάρχουσες δυνατότητες τους και μέσα από αυτή την διαδικασία να βλέπουν την πρόοδο τους. Αυτό δεν είναι απλά ένας έπαινος και ένα βραβείο. Αλλά, ότι μόνο μέσα από την υπομονή, την επιμονή και την προσπάθεια μπορείς να γίνεις καλύτερος.

3. Η έννοια τους ''εμείς'' και της ''ομάδας''.  Σε μια ομάδα που επιζητά την νίκη με κάθε κόστος, κάθε αθλητής και μέλος παίζει συνήθως για τον εαυτό του. Όλοι  θέλουν να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι. Αυτό που ξεχωρίζει όμως τις μεγάλες ομάδες είναι η χημεία που υπάρχει. O ένας υποστηρίζει τον άλλον και τον βοηθά σε κάθε περίπτωση. Τα ομαδικά αθλήματα άλλωστε έχουν μια μπάλα αλλά πολλούς παίχτες... Οι γονείς λοιπόν και οι προπονητές πρέπει να ενθαρύνουν τα παιδιά σε αυτό το δρόμο και να τα επαινούν όταν το βλέπουν.



Τι περιμένω μέσα από έναν αγώνα;


4. Προσπάθεια και αφοσίωση. Η νίκη έρχεται μόνο μέσα από αυτά τα δύο, και κάθε ένας μας τα ελέγχει απόλυτα.

Πως διαχειρίζομαι την ήττα;


5. Αναλύω τα λάθη μου και μαθαίνω. Η ήττα ( όπως και η νίκη ) είναι αναπόσπαστα κομμάτια του αθλητισμού. Μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματα μιας ήττας, και δεν πρέπει να τα υποτιμάτε,  μετά όμως,  προχωράμε και δουλεύουμε ώστε να αλλάξουμε ότι πήγε στραβά.  Τι συνέβει;; Γιατί χάσαμε;; Τι μάθαμε από την ήττα σήμερα;; Τι θα κάνουμε για να το αλλάξουμε;; Δεν δείχνουμε με το δάχτυλο κανέναν, δεν κατηγορούμε κανέναν και δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Απλά μαθαίνουμε και προχωράμε. 


Τι κάνουμε μετά από μια νίκη;


6. Αναλύω και μαθαίνω. Συνήθως μετά από κάποια νίκη απλά αναπαυόμαστε πάνω σε αυτή. Μια νίκη όμως μπορεί να μας διδάξει πολλά. Τι κάναμε και κερδίσαμε;; Πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αυτό για το μέλλον μας;; Ποιες ήταν οι αδυναμίες μας στο παιχνίδι;; Πως θα τα αλλάξουμε;; Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτα τα σχόλια και μετά από τις νίκες, διαφορετικά οι ήττες θα είναι όντως κάτι κακό. 

Τελικές συμβουλές


7. Συμβουλέψτε τους γονείς δίπλα σας. Κάποιοι γονείς θα έχουν πάντα στο μυαλό τους την νίκη σαν το υπέρτατο αγαθό και σκοπό ενός αγώνα. Πείτε τους την δική σας οπτική γωνία για διασκέδαση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και την έννοια του ''εμείς'' αντί του ''εγώ''. Θα καταλάβουν έτσι ότι στην διάρκεια της ζωής των παιδιών τους αυτά θα τους μέινουν και θα τα συνοδεύουν, και όχι μια ήττα σε ένα τουρνουά..



8. Ο Μέσσι έιναι ένας. Πολλοί γονείς θέλουν να ακούν ότι το παιδί τους έχει ταλέντο, περισσότερο ταλέντο από όλα τα παιδιά. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως βάζει πολλές φορές όρια και διαχωρίζει τα παιδιά, σε αυτά  που έχουν ταλέντο και σε αυτά που δεν έχουν το ίδιο εκείνη την στιγμή. Αντιθέτως, τέτοιου είδους συζητήσεις θα πρέπει να είναι ελάχιστες ή και καθόλου. 

9. Έμφαση στα στοιχεία που αναπτύσουν τα παιδιά. Πρέπει πάντα να δίνεται έμφαση στις δειξιότητες που υπάρχουν αλλά και στην βελτίωση τους. Aυτό επιτρέπει στα παιδιά να μην φοβούνται, τα ενθαρύνει να τολμήσουν να αγωνιστούν και να κάνουν λάθη, χωρίς να ρισκάρουν το ταλέντο τους. Δεν θα γίνουν κακοί παίχτες αν χάσουν ένα πέναλντι ή μια βολή.  Αυτό δίνει, ιδιαίτερα στα παιδιά με χαμηλότερες δυνατότητες το θάρρος να τολμούν ώστε να μάθουν και να βελτιωθούν. Δεν είναι απίθανο σύντομα να γίνουν άριστοι.

10. Βγείτε από τα καλούπια σας. Τα παιδιά δεν είναι μικροί άντρες και γυναίκες, είναι ΠΑΙΔΙΑ...


Νίκος Βράντσης
Προπονητής UEFA B



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια