Ad Code

Bullying στον αθλητισμό και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε..

                                    


 

Για πολλά παιδιά η πίεση που σχετίζεται με τον αθλητισμό οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, υπερβολικό άγχος και επιθετική συμπεριφορά. Για αυτούς τους λόγους μπορεί για καιρό να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα. 

Ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις βέβαια σε ένα άθλημα δημιουργούνται και ενισχύονται από τους γονείς και τους προπονητές. Ο αθλητισμός σχετίζεται με τη χαρά του παιχνιδιού ενώ η επιβράβευση που περιμένει το παιδί δίνεται μόνο στην περίπτωση της επιτυχίας. Συχνά η νίκη γίνεται αυτοσκοπός και συνοδεύεται από άμεση ή έμμεση προτροπή για επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να νικήσει το άτομο ή η ομάδα. Παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν μια ιδιαίτερη μορφή αντικοινωνικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με την έντονη πρόθεση τους να βλάψουν κάποιον και να προκαλέσουν βλάβη με σωματική, λεκτική ή ψυχολογική επίθεση. 

Το bulling ασκείται πριν κατά τη διάρκεια και μετά από έναν αγώνα με τους εξής τρόπους. 

1. Αδικαιολόγητες φωνές/ επιπλήξεις πριν τον αθλητή ( στόχο).

 2 . Συνεχής κριτική προς τον αθλητή ( στόχο)

 3. Ευθύνες για λάθη και προσβολές προς τον αθλητή ( στόχο)

4.Αρνηση η μείωση των επιτευγμάτων του αθλητή ( στόχου) 

5. Απειλές για χρήση βιας και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τον αθλητή (στόχο). 


Αθλητές οι οποίοι υποβάλλονται σε bullying χάνουν τη συγκέντρωση τους και προπονούνται διστακτικά, νιώθουν άγχος, μειώνεται η απόδοση τους και εγκαταλείπουν το άθλημα. Προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων. Ο προπονητής θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους αθλητές και να έχει θετική συμπεριφορά. Είναι υποχρέωση του να διασφαλίσει ένα αθλητικό περιβάλλον ασφαλές, προστατευτικό και σεβαστό για τους αθλητές του. Να καθιερώσει μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ όλων των ατόμων ( συμπεριλαμβανομένων) και των γονέων των αθλητών.

 Ο προπονητής θα πρέπει να είναι έτοιμος να δέχεται κριτική και ανατροφοδότηση για την δική του συμπεριφορά. Να επιλέγει ασκησιολογιο ανάλογα το επίπεδο των αθλητών του ώστε να υπάρχει από όλους συμμετοχή.  


Τέλος οι γονείς πρέπει να έχουν ανοιχτή επικοινωνία με το προπονητή.Να παραβρισκονται στις προπονήσεις και τους αγώνες δίνοντας το σωστό παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους και να μην δημιουργούν εντάσεις. 

Η βία είναι φαινόμενο μη αναστρέψιμο. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί η οικογένεια, το σχολείο, η πολιτεία όλοι μας μεμονωμένα με την προσωπική μας στάση αλλά και κάθε αθλητικός οργανισμός που προάγει το σεβασμό,την ευγενή άμιλλα και τις αξίες του {ευ αγωνίζεσθαι }





Γιώργος Κυρίος

Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA A, Coerver Youth Diploma Level 1 & 2, Smart Football Level 1 & 2.

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Video Performance Analysis in Football από το Κέντρο Επιμόρφωσης Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορες Ακαδημίες ομάδων όπως οι ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, Ερμής Κορυδαλλού, Ατρόμητος Αθηνών, Α.Ο. Αγίου Ιεροθέου, Α.Σ. Άρη Πετρούπολης κ.α.

Τη φετινή σεζόν είναι Τεχνικός Διευθυντής στην Ακαδημία του Θριάμβου Χαϊδαρίου, ενώ από το 2018 είναι μέλος του τεχνικού team της Εθνικής Ενόπλων Ποδοσφαίρου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια