Ad Code

Διαβάζουμε | Γιόχαν Η αυτοβιογραφία

 Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Η καριέρα του αποδείχθηκε συνώνυμη με το Total Football και η γενικότερη φιλοσοφία τού, τον κατέταξε ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος.


Στο βιβλίο, ο Γιόχαν Κρόιφ εξιστορεί την ιστορία της ζωής του, από το ποδόσφαιρο του δρόμου στα σοκάκια του Άμστερνταμ, ως την πρώτη του υπογραφή σε ηλικία 10 ετών στον Άγιαξ, με τον οποίο κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, προτού πάρει το 1973 την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα με ποσό που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή. Στην παρθενική του σεζόν στη Βαρκελώνη κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας και ψηφίστηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Βραβεύτηκε συνολικά τρεις φορές με την «Χρυσή Μπάλα» και οδήγησε την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974. Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση το 1984, έγινε ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής, τόσο στον Άγιαξ, όσο και στην Μπαρτσελόνα, οδηγώντας τους Καταλανούς στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία τους. Το 1999 ο Κρόιφ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κατατάχθηκε δεύτερος, πίσω από τον Πελέ, στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Μετά την οριστική απόσυρση του από τους πάγκους, έδωσε σάρκα και οστά στο «Ίδρυμα Κρόιφ» και αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να απολαύσουν τον αθλητισμό. Αν και κατάφερε να διατηρεί τα πάντα υπό απόλυτο έλεγχο εντός αγωνιστικών χώρων, εντούτοις η ζωή του μακριά από αυτά ήταν ταραχώδης και στιγματίστηκε -μεταξύ άλλων- από μία απόπειρα απαγωγής και μία χρεοκοπία, περιστατικά τα οποία αφηγείται με παρρησία, ειλικρίνεια και τον χαρακτηριστικό πνευματώδη λόγο του, ο οποίος υπήρξε πάντα το σήμα-κατατεθέν του. Ο θάνατος του Κρόιφ τον Μάρτιο του 2016 «πάγωσε» την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια και έφερε συναισθήματα ανείπωτης θλίψης. Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ένας λαμπρός δάσκαλος και ένας ανεπανάληπτος αναλυτής του αθλήματος που αγάπησε και το οποίο άλλαξε διά παντός.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της απίστευτης κληρονομιάς που άφησε πίσω του…

Μία από τους πιο επιδραστικές φιγούρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δίχως το στιλ παιχνιδιού και τη φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ, δεν θα υπήρχαν σήμερα Γκουαρντιόλα, Βενγκέρ, Μέσι ή Καντονά. Οι πρόσφατες επιτυχίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο χαρακτηρίζονται από πολλούς ως η τρανύτερη απόδειξη της επιρροής του Κρόιφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πέθανε τον Μάρτιο του 2016, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια