Ad Code

Μεταγραφές στον παιδικό αθλητισμό.

 
Το καλοκαίρι τελείωσε και οι ακαδημίες σιγά σιγά ετοιμάζονται για την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων καθώς και την συμμετοχή στα διάφορα τουρνουά όλων των αθλημάτων. Συναντήσεις επί συναντήσεων, λόγια, υποσχέσεις και μεταγραφές!! 

Προφανώς δεν εννοούμε τις μεταγραφές μεταξύ των ΠΑΕ ή ΚΑΕ σε επίπεδο ακαδημιών, ούτε την ανακάλυψη από μια μεγάλη ομάδα ενός ταλέντου σε μια ακαδημία. Υπάρχει όμως, ένα ιδιαίτερο θέμα με τις μεταγραφές παιδιών από ακαδημία σε ακαδημία μικρών ηλικιών. Προφανώς και κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει σε μια ακαδημία στην οποία δεν περνάει καλά. Δεν υπάρχει συζήτηση περί αυτού. Κάθε ακαδημία πρέπει να έχει τις βάσεις της και τους κανόνες της, ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει στην πορεία, από εκεί και πέρα όμως, είναι πολλοί οι λόγοι αποχώρησης ενός παιδιού. Λόγοι όμως που πρέπει πρώτα να συζητηθούν και στην συνέχεια αν δεν υπάρχει λύση τότε να γίνει η αποχώρηση. Οι ομάδες και ακαδημίες δεν πρέπει να έρχονται σε ρήξη με αθλητές και γονείς και σε ακραίες αντιδράσεις. 

  Γονείς. Αποφασίζουν με βάση την δική τους εκτίμηση για το μέλλον των παιδιών τους στον αθλητισμό ή επηρεαζόμενοι από διάφορους προπονητές και προέδρους που τους τάζουν λαγούς και πετραχήλια προκειμένου να εντάξουν τα παιδιά τους στον σύλλογο τους. Ένα απλό και σύνηθες φαινόμενο, να μην ζητούν καν συνδρομή για κάποιο παιδί που θεωρούν τόσο σπουδαίο ταλέντο. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός στα καλύτερα του! 

  Σίγουρα κάθε γονέας θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Οι γονείς πρέπει να αξιολογούν την πορεία των παιδιών τους και την συμμετοχή τους σε μια ακαδημία αλλά με σωστό τρόπο. Όχι με βάση τις νίκες. Περνάει καλά το παιδί; Που κάνει προπονήσεις; Σε τι γήπεδα; Ποιοί είναι οι προπονητές του; Έχουν πιστοποίηση ή όχι; Τι ξέρουν για αυτούς σε επίπεδο σπουδών; Πόσο έχει αλλάξει το παιδί μέσα στην ομάδα; Όχι μόνο ως αθλητής, αλλά και σαν χαρακτήρας. Αυτά είναι τα σημαντικότερα και όχι οι νίκες. 

  Τελευταίο και σημαντικότερο πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα είναι οι προπονητές και υπεύθυνοι των ακαδημιών. Αυτοί που "ψαρεύουν" παιδιά για να κερδίζουν. Είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογικό, λάθος και ανήθικο να προσεγγίζεις γονείς ή παιδιά για να τα εντάξεις στον σύλλογο σου, τάζοντας τους δοκιμές σε ομάδες ή μεταγραφές, δόξα και πλούτη. Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεις, προσβάλεις και γελοιοποιείς την δουλειά ενός άλλου προπονητή και μιας άλλης ομάδας. 

  Δεν είναι αυτό ο αθλητισμός. Δεν είναι δουλειά σου αυτή. Δεν είναι δουλειά σου να λες σε ένα παιδί ότι σε εκείνη την ακαδημία δεν έχει μέλλον. Είναι ψέμα. Κανένα ταλέντο σε οποιαδήποτε ομάδα και αν παίζει δεν θα χαθεί επειδή δεν θα τον δουν σκάουτερ και μεγάλοι σύλλογοι. Υπάρχουν πρωταθλήματα, τουρνουά που ανθρώποι των ομάδων παρακολουθούν τα παιδιά. 

  Ειδικά σε επαρχιακές κοινωνίες τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό και όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. 

  Μια άλλη οπτική είναι αυτή που λέει πως ένας προπονητής πληρώνεται από τα παιδιά για να βγάζει ένα μεροκάματο ή ένα συμπληρωματικό μηνιάτικο από μια μικρή ακαδημία 25 - 30 παιδιών. Χωρίς καν λοιπόν να ενημερώσεις παίρνεις τα ταλέντα του με δόλιους τρόπους. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζεις όλη την ομάδα. Τα παιδιά αναστατώνονται, χάνουν τον συμπαίχτη τον οποίο πίστευαν πολύ. Όποιος ξέρει από ακαδημίες γνωρίζει για την ψυχολογία των παιδιών πριν από έναν αγώνα όταν ένας φίλος, συμπαίχτης τους λείπει. Πόσο μάλλον όταν αποχωρεί και θα είναι "αντίπαλος" τους. Δεν σας νοιάζει όμως αν διαλύσετε μια τέτοια ακαδημία, αρκεί να πάρετε τους δύο καλούς αθλητές δωρεάν, και τους υπόλοιπους για να σας πληρώνουν. Να έχετε δέκα τμήματα σε κάθε ηλικία και να παίζει το ένα μόνο στα πρωταθλήματα και τουρνουά. 

  Αλήθεια αυτό δείχνει πόσο καλή δουλειά γίνεται στην ομάδα σας ή μήπως το αντίθετο; 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια