Ad Code

Η φυσική δραστηριότητα των νέων είναι ίδια με των ηλικιωμένων

 


Μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins το 2017, αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι χαμηλότερη από ό,τι θεωρήθηκε προηγουμένως, και ότι οι νέοι ηλικίας άνω των 20 ετών δείχνουν τη μοναδική αύξηση φυσικής δραστηριότητας μετά τα 35 έτη.

 Για την πραγματοποίηση της μελέτης που εξήγαγε αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα χρησιμοποίηθηκαν αισθητήρες για να εξετάσουν τις κινήσεις περισσότερων από 12.000 συμμετεχόντων καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανόηση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι είναι σωματικά ενεργοί ή όχι, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες της άσκησης και υγείας να σχεδιάσουν προγράμματα για να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα, στοχεύοντας όχι μόνο τις ηλικιακές ομάδες αλλά και τις ώρες με τη μικρότερη δραστηριότητα, όπως το πρωί για παιδιά και εφήβους.

"Τα επίπεδα δραστηριότητας στο τέλος της εφηβείας ήταν ανησυχητικά χαμηλά, και από την ηλικία των 19 ετών ήταν συγκρίσιμα με αυτά των 60 ετών!!! Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι καλύτερες ώρες της ημέρας για δραστηριότητα ήταν το απόγευμα μεταξύ 14.00-18.00. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τροποποιούμε τα ημερήσια προγράμματα στα σχολεία, για παράδειγμα, έτσι ώστε να είναι πιο ευνοϊκά για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας". λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Vadim Zipunnikov, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοστατιστικής.

 Η μελέτη επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για την τρέχουσα επιδημία παχυσαρκίας: οι συστάσεις άσκησης δεν ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως ισχυρής φυσικής δραστηριότητας ημερησίως για παιδιά και εφήβους, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών, περισσότερο από το 25% των αγοριών και το 50% των κοριτσιών δεν είχε ανταποκριθεί στη σύσταση άσκησης του ΠΟΥ.
  • Ο αριθμός των εφήβων ηλικίας 12 έως 19 ετών που δεν ανταποκρίνονται στο συνιστώμενο ποσοστό άσκησης είναι 50% για τους άνδρες και 75% για τις γυναίκες.

 Η δραστηριότητα των νεαρών ενηλίκων στην ηλικία των 20 ετών - η μόνη ηλικιακή ομάδα που παρουσίασε αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας - εξαπλώθηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας νωρίς το πρωί, σε σύγκριση με τους εφήβους. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες γενικά είχαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες υψηλής έντασης, αλλά μετά τα 40 έτη αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω, οι άνδρες ήταν πιο υποκινητικοί σε σχέση με τις γυναίκες

Η μελέτη μας δείχνει ότι τα προγράμματα άσκησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ώρα της ημέρας και να επικεντρώνονται στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας χαμηλότερης έντασης και στη μείωση της ακινησίας.


Πηγή: Johns Hopkins university

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια