Ad Code

Παρίσι 2024| Iσότητα στην συμμετοχή των φύλων για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

 


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024 φέρουν μια μαγική σύσταση για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσής τους, καθώς θα φιλοξενήσουν ίσο αριθμό συμμετεχόντων των δύο φύλων. Για πρώτη φορά στην ιστορία, αναμένεται να συμμετάσχουν 50% άνδρες αθλητές και 50% γυναίκες αθλήτριες, και αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της ισότητας των φύλων στον τομέα του αθλητισμού. 

Ειδικότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε πριν λίγες ώρες, στην έγκριση ενός προγράμματος για τους Ολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι, το οποίο θέτει στο επίκεντρο το σημαντικό αυτό ζήτημα. Από τα 32 αθλήματα, στα 28 αναμένεται να υπάρξει ισότητα στον αριθμό των συμμετεχόντων από τα δύο φύλα ενώ κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στην ενόργανη γυμναστική, το μποξ και την ποδηλασία. Εξίσου σημαντική κρίνεται επίσης, η προσθήκη τεσσάρων νέων αθλημάτων στους Ολυμπιακούς, η αναρρίχηση, το breakdancing, το skateboarding και το surfing.

Το breakdancing συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, καθώς τα άλλα τρία θα τα δούμε και στο Τόκιο. Επίσης αποφασίστηκε η μείωση των αθλητών που θα πάρουν μέρος συγκριτικά με τους αγώνες του Τόκυο το 2021 (10.500 από 11.092), αλλά και η μείωση του αριθμού των αγωνισμάτων (329 από 339).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Thomas Bach: «Μολονότι ήδη εξασφαλίζουμε την ισότητα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία θα δούμε τον ίδιο ακριβώς αριθμό γυναικών κι ανδρών αθλητών. Επίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στους νέους». Αναμφίβολα, η είδηση περί ισότητας των δύο φύλων για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, γεννάει ελπίδα και για άλλες τέτοιες μελλοντικές κινήσεις στους Ολυμπιακούς και κατ' επέκταση στον χώρο του αθλητισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια