Ad Code

10 στοιχεία για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 


1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρείται ότι γίνονταν ίσως ακόμη και 500 χρόνια πριν το 776 π.Χ., χρονιά που καταγράφηκε ότι έγιναν οι πρώτοι οργανωμένοι αγώνες της ιστορίας.

2. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ολυμπιονίκης ήταν ο Κόροιβος, ένας αρτοποιός από την Ήλιδα που κέρδισε το 776 π.Χ. στο αγώνισμα του δρόμου.

3. Λέγεται ότι ο Τίσσανδρος, ολυμπιονίκης πυγμάχος, για να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση κολυμπούσε μεταξύ των ακρωτηρίων της πατρίδας του, της Νάξου στη Σικελία.

4. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς μετέθεσε κατά 2 χρόνια τη διεξαγωγή των αγώνων (67 π.Χ.), ενέταξε νέα αγωνίσματα και δωροδόκησε αντιπάλους. Έτσι, τελικά δοξάστηκε ως ο πιο δοξασμένος ολυμπιονίκης όλων των εποχών κερδίζοντας 1.808 στεφάνια νίκης!

5. Στην αρχή συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητές κυρίως από την Πελοπόννησο. Όμως μετά τον 7ο αι. π.Χ. έπαιρναν μέρος και αθλητές από την κεντρική Ελλάδα και σιγά-σιγά από ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, της Μεγάλης Ελλάδας, ακόμη και της Βόρειας Αφρικής!

6. Σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, δηλαδή από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ., αναδείχτηκαν νικητές 4.237 αθλητές!

7. Η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης ήταν η Κυνίσκα, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Aρχίδαμου, της οποίας τα άλογα νίκησαν στο τέθριππο (396 π.Χ.). Η Βελεστίχη από τη Μακεδονία, η Τιμαρέτα και η Θεοδότα από την Ηλεία ήταν επίσης ολυμπιονίκες.

8. Τα ρεκόρ και οι χρόνοι δεν απασχολούσαν τους αθλητές στην αρχαιότητα όπως σήμερα. Σημασία για τους αθλητές που αγωνίζονταν είχε μόνο η πρωτιά. Γι' αυτό δεν έχουν καταγραφεί επιδόσεις των αθλητών στο άλμα, τη δισκοβολία και άλλα αθλήματα.

9. Δεν γίνονται μόνο στις μέρες μας μεταγραφές αθλητών από τη μία ομάδα στην άλλη. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στην αρχαιότητα καθώς ένας αθλητής μπορούσε να αλλάξει την πόλη για την οποία αγωνιζόταν, όχι όμως ατιμώρητα.

10. Το στάδιο ήταν μονάδα μέτρησης στην αρχαιότητα. Το μήκος του όμως δεν ήταν σταθερό σε όλες τις πόλεις. Για παράδειγμα, το ολυμπιακό στάδιο ήταν 192 μέτρα, ενώ το αττικό ήταν 184,8 μέτρα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια