Ad Code

Ο προπονητής στο επίκεντρο του ποδοσφαίρου| Αngel Cappa

   Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής και της Μπαρτσελόνα του César Luis Menotti πριν από σαράντα χρόνια. Από τότε, έχει αναπτύξει μια φιλοσοφία ποδοσφαίρου βασισμένη στην αγάπη. Αγάπη για το ποδόσφαιρο. Μέσω της ευαισθησίας και της γνώσης του για το άθλημα, με προθυμία να το αγαπήσετε και να το απολαύσετε. Είναι το πώς ένας προπονητής πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαχείριση μιας ομάδας. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι αθλητικές του ιδέες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από αυτό που έζησε ως παιδί στην ταπεινή γειτονιά της Bahía Blanca, στο Μπουένος Άιρες, όπου γεννήθηκε. ''Aυτός που έκανε bulling, φοβόταν και ο καλός ποδοσφαιριστής είχε σεβασμό ''.

   Η βασική προϋπόθεση του Cappa είναι να προσεγγίζουμε το ποδόσφαιρο χωρίς φόβο. ''Δεν μπορείτε να προπονήσετε μια ομάδα που ελέγχεται από τον φόβο των αντιπάλων της. Μια ομάδα πρέπει να έχει μια στρατηγική παιχνιδιού και ο προπονητής της πρέπει να επιλέξει τους καταλληλότερους παίκτες για να την υλοποιήσει, η στρατηγική πρέπει πάντα να επικρατεί ''. Η εγγύηση εδώ είναι ο προπονητής, ο οποίος για τον Cappa είναι το πιο σημαντικό μέρος αυτής της αλυσίδας.

Η στρατηγική ενός αγώνα

'' Όταν εργάζεστε πάνω σε ένα πλάνο, πρέπει να έχετε ξεκάθαρο στο μυαλό σας ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το ποδόσφαιρο. Η υπερσυγκέντρωση δεδομένων για έναν αντίπαλο μπορεί να είναι εντελώς άχρηστη ή να παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε ''. Προκειμένου να εξηγήσει αυτήν την ιδέα, ο Cappa δίνει ένα παράδειγμα: Σε έναν αγώνα στο Carlos Belmonte μεταξύ της Αλμπαθέντε και της Ρεάλ Μαδρίτης την περίοδο 1994-95, ανέλυσε στην άμυνα του την στρατηγική που οι γηπεδούχοι χρησιμοποιούσαν στα κόρνερ η οποία ήταν απευθείας εκτέλεση με πάσα από τον Salazar στον Óscar, τη νεανική ομάδα της Μπαρτσελόνα, για να σουτάρει αυτός από τα όρια της μεγάλης περιοχής. Ανέλυσαν αυτό το στοιχείο πριν από το παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του αγώνα προειδοποιούσαν ο ένας τον άλλον σε κάθε κόρνερ, αλλά τελικά δέχθηκαν γκολ ακριβώς με αυτόν τον τρόπο στο 85ο λεπτό του αγώνα. Υπάρχουν καταστάσεις που απλά δεν μπορείτε να ελέγξετε.

   '' Τα βίντεο πρέπει να εφαρμόζονται για να διορθώσουν τα λάθη των παικτών και να μην επικεντρώνονται στη μελέτη των άλλων ομάδων. Εκτός αυτού, από την εμπειρία μου, ένας ποδοσφαιριστής δεν δίνει προσοχή στις εικόνες για περισσότερο από δέκα λεπτά. Πρέπει να βρεις τη δική σου ιδέα και να δουλέψεις πάνω της στην προπόνηση πάντα με βάση τις ενέργειες του παιχνιδιού''.

Η ιδιαιτερότητα της φυσικής προετοιμασίας

   Στη ενότητα φυσική προετοιμασία, ο Cappa προτείνει μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική προετοιμασία. Μια πρόβα - εξάσκηση παιχνιδιού. Διδασκαλία που θυμάται από τον Cruyff. Όταν ειπώθηκε σε μια εκπομπή ότι μια ομάδα είχε καλύψει κατά μέσο όρο 12 χιλιόμετρα, ο Ολλανδός προπονητής αντέδρασε λέγοντας: «πρέπει να έπαιζαν πολύ άσχημα». Όλα πρέπει να βασίζονται στην ταχύτητα, όχι στην ταχύτητα του παίκτη, αλλά στην ταχύτητα της μπάλας. Πρέπει να δουλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο σχηματισμός

   Ο Cappa δεν ενοχλείται από τη διάταξη της ομάδας στο γήπεδο. Πιστεύει πολύ στην φυσική διάθεση των παικτών και η μόνη βεβαιότητα που έχει είναι ότι χρειάζονται τέσσερις ποδοσφαιριστές για να καλύψουν το πλάτος του γηπέδου. Οτιδήποτε άλλο, θεωρεί ότι πρέπει να είναι μια δίκαιη κατανομή χώρων.

Κατοχή μπάλας

   Στην αιώνια συζήτηση για την κατοχή της μπάλας, ο Cappa εκνευρίζεται με εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να έχεις ένα χαμηλότερο ποσοστό κατοχής και να κερδίζεις, γιατί το θεωρεί ως ένα άγονο διάλογο. Ένα ψευδές δίλημμα, επειδή η κατοχή είναι αναγκαιότητα του παιχνιδιού, όχι μια αισθητική επιλογή. ''Αυτό που πρέπει να εστιάσετε είναι το για ποιο λόγο έχετε την μπάλα. Δεν πρέπει να πασάρετε μόνο και μόνο για να δίνετε πάσες και να διατηρήσετε την κατοχή. Πρέπει να το κάνετε πάντα με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για γκολ''.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι από την ευχαρίστηση στο καθήκον

   Ο Cappa απορρίπτει επίσης τις ομιλίες που αναφέρονται στην ταλαιπωρία για να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Τον στενοχωρεί να ακούει τέτοιες εκφράσεις λέγοντας ότι οι παίκτες πρέπει να δουλέψουν, να υποφέρουν, ώστε στο τέλος να παράγουν, όπως σε μια άλλη δουλειά. Ο συγγραφέας Eduardo Galeano το είχε ήδη προβλέψει με τον αφορισμό του: «Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι από την ευχαρίστηση στο καθήκον».

   ''Το ποδόσφαιρο πρέπει να το απολαμβάνετε και πρέπει να παίζετε καλά γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να υποφέρετε. Εάν έχετε την μπάλα, όχι μόνο δεν υποφέρετε αλλά και παίζετε, δεν δουλεύετε. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση του παιχνιδιού''.

   Σχετικά με την άποψη ότι στο σημερινό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν χώροι για την ανάπτυξη αυτού του είδους παιχνιδιού, ο Cappa συμφωνεί, αλλά ακριβώς για αυτόν τον λόγο, επειδή πρέπει να παίξετε για να τα δημιουργήσετε, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσπάθεια, κινητικότητα και παύση. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται γενικά, όταν σταματά ένας ποδοσφαιριστής, κάνει το ποδόσφαιρο γρηγορότερο. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να σκεφτούν. Μια συνήθεια που πάντα προσπαθούσε να ενσταλάξει στις ομάδες του μέσω ασκήσεων. Όπως δηλώνει κατά κανόνα στα παιχνίδια της προπόνησης, ότι δεν είναι δυνατόν να σκοράρει κάποιος αν υπήρχαν πάνω από δύο επαφές, αναγκάζοντας έτσι τους παίκτες να παρακολουθήσουν τις ενέργειες των συμπαικτών τους.

Ο προπονητής στο επίκεντρο.

   Ένα από τα βασικά στοιχεία του μοντέλου του είναι η αξιολόγηση κατά την διάρκεια του αγώνα. Εκεί βρίσκεται ο ρόλος του προπονητή, ο πιο σημαντικός. Ο προπονητής πρέπει να βοηθήσει τον παίκτη να κατανοήσει το παιχνίδι, επειδή οι ποδοσφαιριστές παίζουν με αυτά που τους έδωσε η φύση. Το μυστικό είναι πάντα η κατανόηση της λογικής του παιχνιδιού, διότι διέπεται από μια σειρά στιγμών που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν. Εκεί βρίσκεται ο ρόλος του προπονητή.

   Πριν από χρόνια, ο Cappa θυμάται πως δεν υπήρχε προπονητής. ''Έδιναν πολύ λίγες εντολές''. Τώρα υποστηρίζει ότι έχει μια διδακτική λειτουργία, η οποία είναι σημαντικό να γίνει χωρίς επίπληξη. Ειδικά στο παιδικό ποδόσφαιρο, επειδή η πιο πολύτιμη ικανότητα που θα έχει ένας ποδοσφαιριστής στο μέλλον είναι η εμπιστοσύνη, και αυτό πρέπει να δουλέψει ένας προπονητής, για να τον κάνει πιο δυνατό. 

   Η υπέρβαση των οδηγιών δεν είναι επίσης πρακτική. ''Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, πρέπει να λέγονται τα σωστά . Δεν μπορείτε να διορθώσετε τις φάσεις που έχουν ήδη συμβεί. Είναι πιο σημαντικό να παρακινήσετε τον παίκτη, ώστε να βγει πιο σίγουρος στο δεύτερο ημίχρονο''.

   Σίγουρα, από αυτό που πρέπει να τρέχετε μακριά είναι οι προπονητές που θεωρούν τη σωματική προπόνηση ως τιμωρία. Δεν καταλαβαίνει πώς υπάρχουν προπονητές που καυχιούνται πως οργανώνουν εξαντλητικές προπονήσεις. ''Η προπόνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την εξοικονόμηση ή εξάντληση της ενέργειας, αλλά για τη συγκέντρωσή της. Το κλειδί είναι ότι ο ποδοσφαιριστής δεν τρέχει απλά πίσω από την μπάλα, αλλά τρέχει για χάρη του παιχνιδιού''. Αυτό είναι που κάνει μια ομάδα να μην κουράζεται. Το τελικό σχόλιο ανήκει στον Μαραντόνα. Όταν ο προπονητής του φυσικής κατάστασης τον πείραξε πως στην προπόνηση τρέχει λιγότερο από αυτόν, και ο Ντιέγκο του απάντησε: ''Τότε παίξε εσύ την Κυριακή''

Tα συμπεράσματα δικά σας...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια