Ad Code

Κομόρες| Τέσσερα Νησιά, ένα όνειρο.

 


Μερικές νίκες αξίζουν περισσότερο από άλλες, και αυτό που επιτεύχθηκε από τα Νησιά Κομόρες εναντίον της Κένυας (2-1) στις 15 Νοεμβρίου ήταν απλά ανεκτίμητο. Νίκη που τους έδωσε την πρώτη θέση στα προκριματικά για ένα εισιτήριο για την συμμετοχή στο κύπελλο εθνών των ομοσπονδιών της Αφρικής. Μη έχοντας ποτέ προηγουμένως τελειώσει τους ηπειρωτικούς τελικούς σε αυτήν την θέση, ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο τουρνουά, η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου είναι τώρα ένα βήμα πριν.

"Γνωρίζουμε ότι αρχίζει να φαίνεται καλό, αλλά παραμένουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον επιπλέον βαθμό που χρειαζόμαστε", δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Nadjim Abdou στο FIFA.com. "Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο μας."

Το συναίσθημα είναι σίγουρα κατανοητό. Μια πρόκριση στα κύπελλο εθνών της Αφρικής, θα ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα για τα Νησιά, του Ινδικού Ωκεανού περίπου 800.000 κατοίκων στα ανατολικά παράλια της Αφρικής. Μόλις πριν από έξι χρόνια, η ομάδα ήταν στην 200η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.


"Η πρώτη μου διεθνής εμφάνιση ήταν το 2010. Εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε, και αυτό ήταν λίγο πολύ το μέγεθος της πρόκλησης που είχαμε", εξηγεί ο Abdou. "Ωστόσο, μείναμε στις αξίες μας και βάλαμε τα δυνατά μας. Ο προπονητής μας Amir Abdou έβαλε τότε τη σφραγίδα του στην ομάδα και έδωσε στο παιχνίδι μας, ταυτότητα. Τώρα έφτασε η ώρα. Για μένα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μας βλέπουνε σε αυτό το επίπεδο σήμερα. Απλώς αποκομίζουμε τις ανταμοιβές αυτού που σπέρναμε. "

Ο Amir Abdou ήταν προπονητής της Entente Golfech-Saint-Paul d'Espis στο Division d'honneur της Γαλλίας (έκτη βαθμίδα) όταν τον πλησίασε η ομοσπονδία των Κομόρων.

Δύναμη στην ενότητα

Εκτός από μια πολλά υποσχόμενη πλευρά, οι Κομόρες έχουν επίσης μια φιλόδοξη ομοσπονδία ποδοσφαίρου που προσχώρησε στη FIFA το 2005 αλλά από τότε εργάζεται σκληρά. Η πρώτη αποστολή του τελευταίου ήταν να συγκεντρώσει μια χώρα, η οποία στο παρελθόν αρκετές φορές έχει χωριστεί πολιτικά και παραμένει χωρισμένη γεωγραφικά σε τέσσερα νησιά: Anjouan, Moheli, Grande Comore και Mayotte. Και είναι μια αποστολή που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σούπερ σταρ σε αυτήν την ομάδα. Όλοι οι παίκτες της ομάδας έχουν διπλή εθνικότητα και οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στη Γαλλία από γονείς Κομόρων και παίζουν εκτός του πρωταθλήματος των Νήσων Κομόρων. Για όλα αυτά, μια ισχυρή αίσθηση ενότητας δεσμεύει την ομάδα και είναι σίγουρα ένα από τα μυστικά πίσω από την ταχεία πρόοδό της.

"Η εθνική ομάδα αντικατοπτρίζει τέλεια τη χώρα μας και αποδεικνύει ότι η ενότητα είναι δύναμη. Αποτελείται από παίκτες από κάθε υπόβαθρο. Όλα τα χρώματα της σημαίας μας αντιπροσωπεύονται. Αυτό δημιουργεί ενότητα", λέει ο 36χρονος μέσος. '' Όταν η ομάδα παίζει, όλα σταματούν στο αρχιπέλαγος. Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, παππούδες, παιδιά. Απολύτως όλοι μπαίνουν πίσω από την εθνική ομάδα και περιμένουν από εμάς να τους εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εν ολίγοις, μπορεί να υπάρχουν τέσσερα νησιά, αλλά υπάρχει μόνο μία ομάδα! "

''Είναι μακρύ ένα ταξίδι στις Κομόρες, αλλά αξίζει τον κόπο. Φυσικά, η χώρα είναι φτωχή, αλλά οι κάτοικοι έχουν πολλά να δώσουν. Είναι τόσο φιλόξενοι, τόσο πλούσιοι στα συναισθήματα ... Ελάτε να επισκεφθείτε! Δεν θα το μετανιώσετε''.

Και το ποδόσφαιρο είναι σίγουρα βασιλιάς σε αυτά τα τέσσερα νησιά. Το καθένα φιλοξενεί το δικό του πρωτάθλημα, αλλά ο Εθνικός πρωταθλητής είναι ο νικητής ενός τελικού τουρνουά που παίζεται μεταξύ των πρωταθλητών μόνο τριών νησιών, δηλαδή των Grande Comore, Moheli και Anjouan. Αλλά όταν πρόκειται για την εθνική ομάδα, όλες οι εγχώριες αντιπαλότητες παραμερίζονται.


"Οι Κομόρες μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο είναι τεράστια. Δεν φαντάζομαι καν πόσο μεγάλη χαρά θα έχει μια πρόκριση για το AFCON σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος. Θα ήταν κάτι τεράστιο", λέει ο Nadjim Abdou πριν καταλήξει: "Αυτή η πρόκριση θα ήταν ένα τεράστιο δώρο για τους αδελφούς μας, στο κοινό μας που λαχταρά ακριβώς αυτό και εμείς παίζουμε για αυτούς!"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια