Ad Code

Τεχνική ανάλυση: Η Μπάγερν Μονάχου του Hansi Flick

 


    Όταν ο Hans Flick ορίστηκε ως προσωρινός προπονητής της Μπάγερν Μονάχου τον περασμένο Νοέμβριο, όλοι θεώρησαν πως είναι απλά ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον προηγούμενο προπονητής της ομάδας αλλά και τους υποψήφιους νέους. Τα ονόματα των Mauricio Pochettino και Massimiliano Allegri ήταν και τα πιο ηχηρά για τον πάγκο της ομάδας εκείνη την περίοδο. Μέσα σε λίγους μήνες ο Flick έγινε o πρώτος σε νίκες προπονητής της Μπάγερν στο ξεκίνημα του με ποσοστό νικών πάνω από 94%. 

    Μπορεί μέχρι και σήμερα και οι δύο προπονητές που αναφέρθηκε παραπάνω να είναι άνεργοι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας τους η Μπάγερν Μονάχου καθώς ανανέωσε τον Απρίλιο τον Flick για τα επόμενα 3 χρόνια, δείχνοντας εμπιστοσύνη αλλά και πλήρη υποστήριξη στον προπονητή που έψαχνε μετά την αποχώρηση του Pep το 2016, και τις συνεχείς χρονιές με τα πολλά σκαμπανεβάσματα. 


    Υπό τις οδηγίες του Kovac, η Μπάγερν ποτέ δεν είχε κάποιο σταθερό σχηματισμό. Ο Flick ωστόσο, καθιέρωσε το 4-2-3-1 με 10 παίχτες σταθερούς μέσα στην σεζόν. Μετά από μια σύντομη περίοδο ως αθλητικός συντονιστής της Red Bull Salzburg, ο Flick εργάστηκε για 8 χρόνια ως βοηθός προπονητή του Joachim Löw για τη γερμανική εθνική ομάδα, όπου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το σχήμα 4-2-3-1 του Löw. Ομοίως με τη χρήση από τον Löw του Phillip Lahm ως μέσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ο Flick έκανε ακριβώς το ίδιο, περνώντας τον Kimmich από τη θέση του δεξιού μπακ στο κέντρο, όπου είναι και η κανονική του θέση και εκεί έπαιζε από την ένταξη του στην ομάδα το 2015. 

    Πριν την μεταγραφή του στην ομάδα ο Pavard έπαιζε ως στόπερ. Σαν δεξί μπακ τον είδαμε πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο του 2018. Ομοίως και ο Alphonso Davies ο οποίος ήρθε από τον Καναδά το προηγούμενο καλοκαίρι ως εξτρέμ αλλά καθιερώθηκε ως αριστερό μπακ. Αμφότεροι αποτέλεσαν μεγάλες εκπλήξεις της σεζόν για τους Βαυαρούς αν και παίζουν σε άλλη θέση από την φυσική τους. Ο Flick έκανε ζευγάρι επίσης στα στόπερ τον πολύπειρο Boateng με τον Alaba. Ο δεύτερος επίσης αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε αυτήν την θέση λόγω των τραυματισμών των Niklas Süle και Lucas Hernandez. 

    Στον άξονα ο Flick καθιέρωσε το δίδυμο Kimmich και Tiago, δίνοντας ελευθερία στον Ισπανό ως προς τις κινήσεις του με την μπάλα και τα αμυντικά του καθήκοντα μιας και ο Γερμανός με τα τρεξίματα του κάλυπτε όλα τα κενά πίσω του. Ο Tiago έγινε πιο δημιουργικός και ολοκληρώνει σύντομα μια απ τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του χρονιές. 

    Ο Muller επέστρεψε στην ενδεκάδα και στην αγαπημένη του θέση στα δεξιά. Εκεί όπου μπορεί να συγκλίνει, να σεντράρει και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ σε κάθε παιχνίδι αλλάζοντας θέση με το δεκάρι της ομάδας συχνά έμπαινε μέσα στην περιοχή ως κρυφός ή δεύτερος σέντερ φορ. Να θυμίσουμε πως επι Kovac ο Γερμανός ήταν χωρίς γκολ για 21 παιχνίδια. 

    Για το δεκάρι στην σεζόν είδαμε την μονομαχία μεταξύ του Leon Goretzka και Philippe Coutinho. Ο Βραζιλιάνος με τον τραυματισμό στον αστράγαλο μοιράστηκε τα παιχνίδια του με τον Γερμανό, ο οποίος πολλές φορές έπαιξε και μαζί με τον Kimmich στον άξονα. Γενικά βλέπουμε πως η Μπάγερν έχει μια άνεση στην εναλλαγή θέσεων των ποδοσφαιριστών της κάτι που βοηθά και τον προπονητή της. 

    Coman, Perisic και Gnabry συνέθεσαν μια εξαιρετική τριάδα στα φτερά της ομάδας με σταθερή απόδοση και δημιουργία με τον Άγγλο μάλιστα να είναι και η φετινή αποκάλυψη της ομάδας. Για την ακρίβεια μια ακόμα. Να θυμίσουμε εδώ πως στην Μπάγερν από την νέα σεζόν θα είναι και ο Leroy Sane. 

    Στην κορυφή της επίθεσης τα λόγια είναι περιττά. Robert Lewandowski. Ο καλύτερος σέντερ φορ στον κόσμο ανήκει στην ομάδα του Flick.

 ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αν και επί Flick η Μπάγερν έχει περίπου 60% κατοχή της μπάλας σε σχέση με το 66% επί Kovac σίγουρα αυτό το ποσοστό είναι πιο αποτελεσματικό, καθώς η ομάδα κάνει πολλές περισσότερες επιθέσεις και απειλεί. Όπως οι περισσότερες ομάδες ξεκινά το χτίσιμο από πίσω, με μόνη διαφορά πως σκοπός της είναι να περάσει την μπάλα στο απέναντι μισό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό γίνεται μέσα από δύο σχηματισμούς: Στον πρώτο η άμυνα σχηματίζει ένα μπολ και στο δεύτερο είναι τα δύο χαφ που κοντά ο ένας στον άλλον καθορίζουν την απόσταση μεταξύ των γραμμών αλλά και κάνουν πιο εύκολη την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. 

    Σκοπός της ομάδας είναι η αριθμητική υπεροχή στις γραμμές αυτές έτσι ώστε να κυκλοφορεί πιο εύκολα η μπάλα αφού πάντα υπάρχει ένας ελεύθερος παίχτης να δεχθεί μια πάσα και να περάσει τελικώς η μπάλα στο επιθετικό τρίτο. Παράλληλα σε περίπτωση που η αντίπαλη ομάδα κλέψει την μπάλα έχουν την υπεραριθμία για να αμυνθούν. 

    Όπως φαίνεται παραπάνω, η Bayern έχει αριθμητική υπερφόρτωση και στις δύο βασικές πρώτες φάσεις. Στην πρώτη φάση, έχουν υπερφόρτωση 4 v 3, με τον Pavard να είναι χωρίς αντίπαλο στα δεξιά. Στη δεύτερη φάση, ο Mateo Kovačić επικεντρώνεται στο κλείσιμο του Kimmich, αφήνοντας το Thiago αμαρκάριστο στην υπερφόρτωση της Bayern με 2v1. 

     Ωστόσο, ο Flick έχει διατηρήσει μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, χτίζοντας την κατοχή σε σχήμα 2-2-2. Τα δύο στοπερ, τα δύο μπακ και τα δύο κεντρικά χαφ κινούνται ταυτόχρονα στο γήπεδο για να προωθήσουν την κατοχή, παρέχοντας την ασφάλεια και την τοποθέτηση στο γήπεδο που χρειάζεται η ομάδα για να αναπτυχθεί γρήγορα.

    Στην συγκεκριμένη φάση και τα δύο εξτρέμ κατεβαίνουν χαμηλά για να κάνουν την μετάβαση αυτή πιο εύκολη και να δώσουν μια επιπλέον βοήθεια στα κεντρικά χαφ. 

    Το πρώτο ματς εναντίον της Τσέλσι είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα της Μπάγερν με τον Flick στον πάγκο της. Παραπάνω βλέπουμε και την αντίδραση του προπονητή της ομάδας στο πολύ ασφυκτικό Pressing των Άγγλων στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Πολύ απλά έφερε τον Kimmich λίγο πιο πίσω στην ίδια ευθεία με την άμυνα και άφησε μόνο τον Tiago ανάμεσα σε 4 παίχτες της Τσέλσι. Ο Ισπανός έχει την ικανότητα να παίζει γρήγορα την μπάλα, να ντριπλάρει καθώς και να κάνει μακρινές μεταβιβάσεις ακριβείας χάρη στην ποιότητα του. Αν είναι τελείως μαρκαρισμένος μπορεί να παίξει την μπάλα είτε πίσω είτε στον Davies που επίσης είναι γρήγορος και πολύ καλός στο 1vs1.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    Η Μπάγερν του Flick είναι μια απ τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη. Με 3,2 γκολ ανά αγώνα και σχεδόν 20 τελικές. 

    Με τον Flick, η Bayern δεν βασίζεται σε έναν παίκτη ή σε κάποιον αυτοματισμό για να δημιουργήσει ευκαιρίες. Αντ 'αυτού, έχουν καθιερώσει πολλές μεθόδους επίθεσης. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, η Bayern φαίνεται να υπερφορτώνει με πολλούς παίχτες  που εκμεταλλεύονται διαφορετικούς χώρους. Απ την αδύνατη πλευρά, σε αυτήν την περίπτωση ο Müller, κάνει μπάσιμο προς το δεύτερο δοκάρι και τον κενό χώρο, αντί να ακολουθεί τον Thiago και τον Lewandowski. 


    Στην συγκεκριμένη φάση ο Perisic έχει 3 επιλογές μέσα στην περιοχή της Ντόρτμουντ συν τον Μuller. Το γκολ για την ιστορία στην συγκεκριμένη φάση ήρθε με αυτογκόλ του Hummels.

    Ο Flick είναι λάτρης του παιχνιδιού σε όλο το πλάτος του γηπέδου και δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα με πάντα έναν παίχτη αγκυροβολημένο στην αντίθετη πλευρά που είναι μπάλα. Επίσης, δίνει μεγάλη έμφαση και στο 10αρι της ομάδας τον οποίο τον έχει σε έναν πιο απελευθερωμένο ρόλο και στόχος της ομάδας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είναι η γρήγορα μεταβιβάσεις και οι αλλαγές παιχνιδιού με μικρές σε απόσταση πάσες. Ένα τελευταίο στοιχείο που αναζητά είναι και υπερφόρτωση της περιοχής με τουλάχιστον 4 παίχτες εντός σε κάθε απόπειρα σέντρας.

    Ορισμένες ομάδας όπως η Βέρντερ Βρέμης παρακάτω προσπαθούν να μην μπουν στην λογική του παιχνιδιού της Μπάγερν και έτσι παίζουν με την άμυνα ψηλότερα. Η ποιότητα των παιχτών της Μπάγερν όμως και η εμμονή του Flick στο κάθετο παιχνίδι όμως δίνει ακόμα και εκεί πλεονέκτημα στους Βαυαρούς. 

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

    Παρόλο που η επίθεση της ομάδας είναι που τραβάει τα βλέμματα o Flick δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην άμυνα. Το ποσοστό 0,7 γκολ ανά αγώνα που δέχεται η ομάδα τα λέει όλα. Οι Βαυαροί παίζουν με την άμυνα ψηλά ώστε να πιέζουν συνεχώς τον αντίπαλο και είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που παίζουν τόσο επιθετική άμυνα.

    Στην παρακάτω φάση βλέπουμε την Μπάγερν να πιέζει την ομάδα της Τσέλσι έξω από την μεγάλη περιοχή στα δεξιά της. Ένα κομβικό σημείο πίεσης καθώς εκεί έχουν σύμμαχο και την γραμμή του πλαγίου άουτ. 

    Τέλος, στο παιχνίδι με την Αίντραχτ, η Μπάγερν έκανε στο απέναντι μισό του γηπέδου όσα τάκλιν έκανε και στο δικό της μισό, κάτι που αποδεικνύει άλλη μια φορά την φιλοσοφία της στο επιθετικό μαρκάρισμα για γρήγορη ανάκτηση της μπάλας. Δείτε και το γράφημα. 

    Η Μπάγερν έχει μια από τις καλύτερες άμυνες στην Ευρώπη λόγω του υψηλού pressing που εφαρμόζει. Αυτός είναι και ο λόγος βέβαια που δέχεται και γκολ πολλές φορές στην πλάτη της άμυνας ή στην αρχή της σεζόν όταν ακόμα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των αθλητών της δεν της επιτρέπουν την μεγάλη διάρκεια σε αυτό. Ενώ θα πρέπει να τονίσουμε και την απόλυτη καθοδήγηση της άμυνας από τον Manuel Neuer ο οποίος πολλές φορές λειτουργεί ως λίμπερο και καθαρίζει μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

    Χωρίς να κάνει ούτε μια μεταγραφή τον χειμώνα, ο Flick άλλαξε τελείως την εικόνα της ομάδας του μέσα στην χρονιά. Όσο για τον ίδιο παρόλο που έπαιξε 104 παιχνίδια με την Μπάγερν από το 1985 εως το 1990, ο Flick δεν έκανε και κάποια σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Ενώ το προπονητικό του έργο επίσης δεν ξεκίνησε καλά με 4 χρόνια στην ομάδα της Viktoria Bammental μέχρι αυτή να πέσει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Γερμανίας και στην συνέχεια έμεινε για 5 χρόνια στην Χοφενχαιμ από την οποία απολύθηκε αφού δεν κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. 

    Παρά τις αποτυχίες ο Flick δεν τα παράτησε και συνέχισε στον χώρο της προπονητικής. Αυτήν την  φορά όμως έκανε λίγο πίσω ώστε να βελτιώσει τις γνώσεις του μέχρι που έγινε βοηθός προπονητή του Trapattoni στην Στουτγκάρδη μαθαίνοντας πλάι του για την τέχνη της άμυνας, της επίθεσης αλλά και των σχέσεων με τους ποδοσφαιριστές, μέχρι να αναλάβει ως αθλητικός συντονιστής στην Σάλτσμπουργκ. Στην συνέχεια, εργάστηκε ως βοηθός προπονητής του Joackim Low στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας μέχρι και του μουντιάλ του 2014 όπου έγινε αθλητικός διευθυντής στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του. 

    2,5 χρόνια αφού είχε παραιτηθεί από την ομοσπονδία έγινε βοηθός του Kovac στην Μπάγερν του προηγούμενο καλοκαίρι και με την απόλυση του Κροάτη ανέλαβε την ομάδα, με τα αποτελέσματα της δουλειάς του να μιλούν από μόνα τους. 


Νίκος Βράντσης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια