Ad Code

Γνωρίστε το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων μέσα από 10 ενδιαφέροντα στοιχεία.

  
 To ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων υπάρχει και είναι πραγματικά πανέμορφο. Δύναμη ψυχής, θέληση, πείσμα, και πάθος είναι λίγα από τα συστατικά που πρέπει να έχεις μέσα σου για να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς παρά τα όποια εμπόδια σου φέρει η ζωή. Για κάποιους ανθρώπους το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα, επιβεβαιώνοντας αυτό που πρώτος είχε πει και ο Bill Shankly.  

   Το 2016 ο σύλλογος, ΑΣ ΑμεΑ Καστελλάνοι ίδρυσε και λειτουργεί την πρώτη Εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων, η οποία έκτοτε αποτελεί και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στόχος του συλλόγου η ανάπτυξη και η διάδοση του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα. Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 15 αθλητές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Δράμα, Ηράκλειο), συμμετέχοντας εβδομαδιαίως σε 2 προπονήσεις από εθελοντές πιστοποιημένους προπονητές ποδοσφαίρου. Πολύ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής μας ομάδας. 

   Πριν δούμε τα ενδιαφέροντα στοιχεία όμως που συλλέξαμε για το άθλημα καλό θα ήταν να σας μεταφέρω και την φράση που μου μετέφερε ο κ. Καραϊωσήφ Αλέξανδρος, Καθηγητής Ειδικής Φ.Α. και επικεφαλής διαιτησίας του αθλήματος στην χώρα μας σε πρόσφατη συνομιλία μας: ''Το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων είναι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, αυτό πρέπει να έχετε στο μυαλό. Κατά δεύτερον υπάρχουν κάποιες προσαρμογές οι οποίες έχουν στηριχθεί πάνω στην αναπηρία των αθλητών. Οι διαφορές είναι πολύ λιγότερες από τις ομοιότητες ενώ έχει και αρκετά στοιχεία από το ποδόσφαιρο Σάλας''. 

Ακολουθούν 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για να γνωρίσουμε καλύτερα το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων:

1. Οι παίχτες που αγωνίζονται είναι 7 εναντίον 7. (6+1 τερματοφύλακας)

2. Στην ομάδα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό, είτε με εκ γενετής ανωμαλία στο κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου εκτός από τον τερματοφύλακα) ή στο άνω άκρο (μόνο τερματοφύλακες).

3. Οι μέγιστες διαστάσεις του γηπέδου είναι 60 μ. χ 40μ. +/- 5 μ.

4. Οι διαστάσεις του τέρματος είναι: Ύψος 2,20 μ. και μήκος 5 μ. 

5. Δεν ισχύει ο κανονισμός του οφσάιντ.

6. Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι 2 χ 25 λεπτά. 

7. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1984 ενώ Ευρωπαϊκό το 2017.

8. Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες, ενώ αν γίνει μέσα στην περιοχή  δίνεται πέναλτι. 

9. Επιτρέπονται απεριόριστες αλλαγές σε όλη την διάρκεια του παιχνδιού.

10. Η Ελληνική Εθνική ομάδα ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2016.

Μπόνους στοιχείο είναι πως ακόμα δεν είναι μέσα στα αθλήματα των παρά ολυμπιακών αγώνων. Η ταχύτατη ανάπτυξη του όμως σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και αναγνώριση του από την FIFA και την UEFA, δείχνει πως πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό το πολύ σημαντικό βήμα.


Νίκος Βράντσης
   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια